Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Crezi că alegem ce ne place? De fapt, ne place ce alegem
- noiembrie 8, 2020
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Ne place ce alegem. Nu invers.
Poate ai crezut până acum că că ai ales ce ți-a plăcut. În realitate, ți-a plăcut ce ai ales. Apoi îți justifici alegerile care, cu siguranță sunt bune, deoarece creierului nostru nu-i place să piardă.
Cercetătorii au știut de multă vreme că adulții construiesc prejudecăți inconștiente pe parcursul vieții și fac alegeri între lucruri care sunt în esență aceleași. Însă un nou studiu al Johns Hopkins University constată că acest mod de a justifica alegerea este intuitiv și într-un fel fundamental pentru experiența umană.
E mai sigur să spunem că ne naștem cu talente și daruri, că avem o chemare adevărată și căutăm ce ne hrănește pasiunile.
În realitate, alegerile pe care le facem:
- duc la preferințe
- preferințele duc la obiceiuri
- obiceiurile ne transformă în persoana care, cumva, decidem că suntem născuți să fim
Dacă am fi crescut în altă parte sau în alte timpuri, cu siguranță am fi preferat altceva. Lucrurile de care credem că avem nevoie sunt pur și simplu lucrurile cu care suntem obișnuiți.
Și dacă ne place ceea ce pur și simplu ne place pentru că avem un tipar, înseamnă că s-ar putea să ne placă și altceva, dacă am dezvolta noi tipare.
Ne place ce alegem. Nu invers.
Pentru că, dacă iubim ce facem, găsim implicare și satisfacție.
Iar dacă schimbăm ce facem, s-ar putea să alegem să iubim și noul din viața noastră.
[…] gesturile sau cuvintele sunt interpretate greșit, din cauza unui motiv esențial: sunt scoase din context. Orice gest sau cuvânt trebuie pus în context – și asociat cu alte elemente ale comunicării: […]