Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Brațele încrucișate în fotografiile de business
- iulie 1, 2021
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Ar trebui să-mi încrucișez brațele în fotografii?
E una dintre întrebările pe care mi le adresează cei pe care îi antrenez în comunicare și pe care îi consiliez în realizarea unui portofoliu foto.
Principala problemă cu fotografiile în care ținem brațele încrucișate este că poza pare puțin forțată sau inventată. Ar mai fi limbajului corpului, brațul închis e considerat defensiv iar dacă porți costum, cu brațele încrucișate riști să arăți puțin important.
Deci, răspunsul la întrebarea „Ar trebui să-mi încrucișez brațele în fotografii?” este, cel mai adesea, NU.
Trucul e să arăți și să te simți cât mai bine posibil în pielea ta. O fotografie trebuie să exprime naturalețe și, pentru unii, s-ar putea ca gestul să nu se potrivească.
Am văzut însă fotografii în care cei care aveau brațele încrucișate arătau natural. A funcționat, pentru că au făcut-o fără să se gândească, iar personalitatea lor s-a potrivit cu gestul. Mie nu mi se potrivește. Dar tu poți încerca.
De ce unii oameni preferă să stea cu brațele încrucișate la ședințele foto?
- Este imaginea lor – știu oameni care pozează doar așa și emană putere și siguranță
- Nu știu ce să facă cu brațele și decât să le lase să atârne, preferă să le încrucișeze
- Așa le spune fotograful sau au auzit că se țin mâinile la poză
- Domină în viața de zi cu zi iar în fața camerei foto se simt expuși sau vulnerabili – și vor să evite acest sentiment
- Vor să proiecteze imaginea celui / celei care vrea să devină – și să transmită autoritate
- Nu au cele mai bune amintiri din zilele când făceau fotografii la grădiniță ori școală iar a se lăsa fotografiați e un stres
- Indiferent de experiențele anterioare, pur și simplu nu le place să se fotografieze și vor să scape repede
Rolul fotografului
Fotograful e important, fără îndoială. Un bun fotograf are nu doar talentul de a-ți surprinde personalitatea în fotografii, ci și de a se conecta cu tine, de a transmite încredere și stare de bine. De fapt, parte din reușita fotografiilor i se datorează.
În plus, fotografiile bune au nevoie de lumină bună, de adâncime și de un decor adecvat, care să se potrivească cu ce vrem să comunicăm.
Cum să ții mâinile în fotografiile de business?
Dacă nu știi ce să faci cu mâinile sau cum să le ții firesc pe lângă corp, atunci dă mâinilor ceva de făcut sau de atins. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să găsești cele mai bune poziții ale mâinilor:
- Dacă stai în picioare, poți sprijini o mână pe birou sau să ții în mână un obiect personal (mai jos de piept). Obiectele personale permit privitorului să afle mai multe despre tine
- Poți ține o mână în buzunar – dar degetul mare să fie în exteriorul buzunarului (nu-ți ascunde toată mâna)
- Poți ține o mână pe sacou, mai jos de rever
- Dacă insiști să-ți încrucișezi brațele, întoarce-ți puțin corpul în lateral, pentru a crea un aspect mai accesibil
- Dacă stai la birou, e mai simplu, relaxezi brațele. Palmele să fie la vedere, una peste alta sau relaxate pe birou
Niciodată în portretele business
- Evită mâinile încrucișate în față. E ca și cum ai fost surprins la duș și vrei să te protejezi. Atragi atenția asupra unei zone a corpului și sigur nu vrei să focalizezi astfel atenția privitorului.
Alte tipuri de fotografii de business pe care să le eviți:
- The Facebook Lovebirds: Pagina ta de business ori profilul LinkedIn e despre tine. Păstrează fotografiile în care ești împreună cu partenerul sau cu animalul iubit pentru Facebook. La urma urmei, când te prezinți la un interviu de angajare sau iei un prânz de afaceri cu cineva cu care te-ai conectat în online, te vei duce cu partenerul sau cu animalul de companie? Nu cred.
- Fotografiile decupate: încercarea de a tăia stângaci din fotografie alte persoane pare neprofesionist. Mai ales când rămâne o parte a corpului alte persoane – cum ar fi părul sau brațul. Arată ciudat.
- Capul înclinat: valabil mai ales pentru doamne. Înclinarea capului și expunerea gâtului denotă feminitate și, oarecum, vulnerabilitate. Exprimă tinerețe și jovialitate. Pentru fotografiile de business, evitați, însă, această ipostază.
- The Cool Dude: Eliminați barierele care pot distrage – cum ar fi ochelarii de soare, care sunt perfecti pentru plajă, nu pentru afaceri.
- The Drama Dresser: În funcție de industrie și poziție, îmbracă-te în mod corespunzător. Evitați îmbrăcămintea prea formală sau prea casual. Aici depinde mult de domeniul în care activezi.
Dar,
dacă ai poze reușite cu chipul tău, indiferent de poziția brațelor, păstrează-le! Sunt potrivite pentru momentele când e nevoie doar de chip: afișul pentru conferințe sau evenimente ori poza de profil LinkedIn.
Iar dacă îți place o fotografie dar background-ul este încărcat, există o aplicație prin care o poți curăța. Poți elimina complet background-ul sau poți pune unul neutru. Este gratuită: https://www.remove.bg/
Citește și: Brațele încrucișate. Decodarea limbajului nonverbal
[…] Citește și Brațele încrucișate în forografiile de business […]