Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Care-i problema cu bancurile cu bancheri?
- februarie 18, 2016
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
S-au înmulțit glumele despre bancheri, îmi spune, amuzat, un prieten, care mi-a povestit o anecdotă (veche, dar simpatică) despre doi amici care jefuiesc o bancă, unul tânăr și altul mai experimentat:
Tânărul strigă: – Nu mișcă nimeni! Țineți cont: banii sunt ai altora, viaţa este a voastră!
Toată lumea aflata în bancă s-a întins, în liniște, pe podea.
– Vezi tu, spune cel mai în vârstă, asta se numește:„Schimbarea Modului de Gândire”.
Când s-au întors de la seif, spărgătorul cel tânăr (cu studii MBA, de altfel) i-a spus celuilalt (care avea doar studii primare):
– Hai să numărăm banii pe care i-am furat!
Hoțul bătrân îi răspunde relaxat: – De ce să pierdem timp, când putem afla diseară, de la știri, câți bani lipsesc din bancă? Asta, prietene, se numește: „Experiență” care, în zilele noastre, este mult mai importantă decât calificările de pe hârtie.
Imediat după ce hoții au părăsit banca, directorul i-a spus casierului să cheme urgent poliția. Acesta, după ce medită câteva clipe, îi răspunse:
– Nu e mai bine să punem 20 de milioane de euro deoparte și să spunem că le-au furat tot hoții? Putem întoarce situația în favoarea noastră! Ar fi …. ceea ce dumneavoastră numiți: „Transformarea amenințărilor în oportunități”.
Breaking news: Doi hoți au jefuit o bancă și au dat o spargere de 30 de milioane de euro.
Aceștia, năuciți, au numărat banii de mai multe ori și nu le ieșeau decât 10 milioane. – Vezi tu, spuse cel experimentat, noi am făcut planuri, am riscat ani grei de închisoare … poate chiar viața, iar banca s-a ales cu câteva milioane de euro cât ai bate din palme!!! Asta, dragul meu, se numește: „Știință managerială”. Să nu uiți niciodată, cunoașterea este mai valoroasă decât aurul!
Directorul băncii este fericit. Pierderile de la bursă sunt acum acoperite de acest jaf iar banca este pe profit.
– Am avut curajul sa îmi asum riscuri, își spuse, iar asta se numește: „Arta managementului”.
Ca și în gluma cu banca prădată (orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare) și pe lângă faptul, unanim recunoscut, că managementul chiar este o Artă, nu toți ne raportăm în același fel la o situație. Pentru unii, o problemă reprezintă o oportunitate, pentru alții experiența este de ajutor până la un punct, chiar dacă fac lucrurile ca la carte.
Însa ne-ar fi mai bine, dacă:
- Schimbam modul de gândire când ne confruntăm cu o situație neplăcută
- Învățăm din experiențe
- Transformăm amenințările în oportunități
- Suntem flexibili
Iată câteva lucruri pe care le putem face pentru noi, căci ieșirea din zona de confort (comparată cu starea prizonierului din închisoare) începe la nivel mental.
Cum ar fi dacă ne-am întreba, de fiecare dată, după o experiență neplăcută (pe plan profesional sau personal): ce am învățat de aici? Dacă doar o repetam, inevitabil, obținem același rezultat!
Ca și soarta unei glume: nu depinde de cel care o spune, ci de urechea ce o aude.
– Și care-i problema cu bancurile cu bancheri? întreb.
– Ei bine, bancherii nu cred că sunt amuzante, iar oamenii de rând nu cred că sunt bancuri.