Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Cel mai Non-conformist Primar al Lumii. Inteligența din Spatele Coeficienților
- iunie 14, 2016
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
IQ – coeficientul de inteligență
EQ – inteligența emoțională
DQ – inteligența digitală
SMQ – inteligența Social Media
…..coeficienti in functie de care suntem catalogati si ni se prezice performanta. Insa, in spatele lor, se afla povestea fiecaruia dintre noi. Orice om, intamplare, renuntare, piedica, reusita, hotarare, realizare, batalie, destinatie in care am ajuns, fiecare etapa din viata, si-au pus amprenta si ne-au transformat in ceea ce suntem la un moment dat. Asa cum si noi transformam, intr-un fel sau altul, ceea ce atingem.
Si nu e nici pe departe magie…!
Sunt, pentru cateva zile, in Thessaloniki, principalul oras din regiunea greaca Macedonia si al doilea cel mai mare din Grecia.
Aici traieste si Yiannis Boutaris. Provine din cea mai veche si renumita familie de producatori de vinuri din Grecia, care si-a transmis pasiunea din generatie in generatie. Este licentiat in chimie la Universitatea Aristotel din Salonic (cea mai mare universitate din Balcani), cu o specializare in oenologie la Institutul viticol din Atena.
Cum era de asteptat, a fost parte din afacerea de familie, pe care a ajuns sa o conduca. A decis insa sa-si construiasca propriul imperiu, tot in domeniul viticol, si a avut mare succes, pentru ca s-a concentrat pe inovatie, calitate si unicitate.
Dupa ce l-a pus pe picioare si l-a condus o perioada, l-a cedat fiului sau si afacerea prospera si astazi.
Prin 1990 devenise alcoolic si nu-i erau straine nici drogurile. Cand a decis sa renunte la consumul de alcool, nimeni din Grecia știa cum să trateze aceasta boala. Cei ca el erau ignorati sau trimisi la azil. Astfel ca, după 2 ani in care a trait in negare, la sfatul unui prieten american s-a internat la clinica de lux „Alcoolicii Anonimi” din Newport, Rhode Island. Primele luni au fost dure, mai ales pentru un producator de vinuri, dar a fost disciplinat, a rezistat ispitei și a invins. Cativa ani mai taziu a intrat in politica iar in 2006 a candidat la primaria Thessaloniki. A pierdut cu brio! ”Am mizat pe o carte necastigatoare!” a declarat (partidul din care facea parte a obtinut un procent foarte slab la alegeri), insa nu a renuntat la cariera politica, astfel ca a candidat la urmatoarele alegeri ca independent.
El este Yiannis Boutaris, primarul Thessaloniki din anul 2010 (a castigat cu o majoritate covarsitoare, ales indeosebi de tineri) iar acum, la 74 de ani, se afla la mijlocul celui de-al 2-lea mandat de primar al orasului grecesc, considerat a doua Barcelona a Europei si, poate, cel mai tanar oras elen, datorita si celor peste 1 milion si jumatate de studenti care invata aici.
Dupa ce s-a luptat cu propria dependenta de alcool si droguri, si-a propus sa schimbe si orasul, condus de politicieni corupti (predecesorul sau a fost condamnat pentru deturnare de fonduri). De 6 ani de cand este primar, printre altele:
- a redus deficitul bugetar cu 30%
- a restructurat aparatul administrativ – a micsorat numarul de departamente și personalul
- a schimbat sistemul de salarizare si de pensionare pentru functionarii publici din primarie
- tot datorita lui, orasul a obtinut autonomie regionala mai mare
In plus, a încurajat construirea de moschei (aici a trait, pana la mijlocul celui de-al doilea razboi mondial, o importanta comunitate evreiasca) si infiintarea Departamentului de studii islamice in cadrul Universitatii Aristotel. Toata aceasta deschidere a dus si la dezvoltarea turismului – 30 de milioane de turisti viziteaza anual Grecia si mai mult de jumatate aleg si Thessaloniki.
Datorita viziunii sale progresive, deloc surprinzător, si-a făcut si dusmani. In timpul campaniei electorale, Arhiepiscopul Salonicului nu i-a permis sa sarute crucea la o ceremonie, o mutare care s-a intors impotriva liderului religios.
Insa cei mai mari dusmani ai reformelor sale au fost si au ramas: sindicatele, birocratia si lenea.
Adevarul este ca niciodata grecii nu au avut un lider atat de neconventional. De la cum se imbraca pana la sinceritatea cu care a vorbit la TV despre dependenta sa de alcool, droguri si despre divort. Se implica in multe proiecte umanitare, pentru unul dintre ele a pozat la bustul gol, alaturi de alte figuri publice ale orasului, banii stransi din vinzarea fotografiilor fiind donati unei fundatii.
Insa isprava care nu va fi uitata prea curand este curajul de a se lasa fotografiat de-a dreptul nud, pentru a sustine Gay Pride Parade (cu scopul declarat de a da si mai mare avant turismului si i-a iesit, si de aceasta data).
Asa au putut fi vazute si cele 7 tatuaje care, practic, ii deseneaza corpul. Si nu poti sa nu remarci si diamantul de la urechea stanga dar si bratarile simpatice, de care nu se desparte, cumparate de la comerciantii din piete.
Grecii il numesc, zambind: “crazy guy”, amintindu-si viata lui vulcanica si apoi iti povestesc, cu admiratie, realizarile sale ca primar, care au avut ecou in toata lumea.
De altfel, in 2014 a fost desemnat „World Mayor” – cea mai inalta distinctie si recunoastere pe care o poate primi leaderul unui oras. A fost numit “The most revolutionary and open minded person, who can positively influence the masses, motivate them to become better persons and civilians. For the first time after 1912, when passed from the Ottoman Empire to modern Greece, Thessaloniki is opening to the world.”
Iar lumea considera astazi metropola “o insula de speranta” si “un model pentru Grecia”.
IQ,, EQ,, DQ , SMQ? Cred ca are din toate!
Iar aceasta este, pe scurt, povestea primarului din Thessaloniki.
Asa cum fiecare dintre noi are propria poveste. Cu totii ne folosim, cum putem, abilitatile sociale, emotionale si cognitive, capacitatea de a ne adapta emotiile si a ne ajusta comportamentul, pentru a face fata provocarilor. Digitalizarea, ce urmeaza descoperirii scrierii si inventarii cartii, ca a treia inovatie epocala, ne aduce oportunitati si ne schimba perspectiva asupra vietii. Gratie informarii largite, viata fiecăruia este, intr-un fel, la dispozitia sa.
Insa, in toata aceasta lume hiperconectata, cred ca, dincolo de cunoaștere, este important ca toate aceste abilitați sa se bazeze in continuare pe valori umane: integritate, respect, empatie.
“On apprend seul, mais j`amais sans les autres”, spun francezii.
Si fiecare om, intamplare, renuntare, piedica, reusita, hotarare, realizare, batalie, destinatie in care am ajuns, fiecare etapa din viata, si-au pus amprenta si ne-au transformat in ceea ce suntem acum. Si nu e nici pe departe magie! E viata!