Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Cum să ceri feedback util
- aprilie 5, 2022
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Cum să ceri feedback util. O abordare simplă.
Începe prin a arăta unui coleg sau prieten bine intenționat romanul, pictura, desenul sau noul logo (sunt exemple) – ale altcuiva.
Și întreabă-l ce crede.
S-ar putea să descoperi că auzi critici dure și pline de certitudini.
E mai ușor să le auzi, pentru că nu e vorba despre tine ori despre munca ta.
Și mai poți descoperi că criticile nu erau despre ce a făcut (creat) persoana respectivă, ci despre persoana în cauză.
Și poți înțelege că mulți oameni nu știu să ofere feedback util.
Când înveți să diferențiezi critica de o perspectivă cu adevărat utilă, e un prim pas grozav în a alege pe cine să întrebi și părerea cui contează cu adevărat.
Nu avem nevoie de critici nejustificate sau de simple reasigurări (chiar dacă vin de la oameni bine intenționați).
De fapt, avem nevoie de cineva care să înțeleagă ce am făcut sau gândit și care să aibă abilitatea de a ne împărtăși ceea ce știe, într-un mod care să ne-ajute.
Adresează întrebări motivante
Întrebările motivante ne refac status quo-ul și ne încurajează să explorăm diferite moduri de a face lucrurile. Ele încep adesea cu:
- Cum as putea?
- Ce s-ar întâmpla dacă?
Rolul lor este să împiedice cunoștințele tale existente să-ți limiteze capacitatea de a-ți imagina noi posibilități. Ele te îndreaptă rapid în viitor și provoacă acțiuni pozitive în prezent.