Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Cum să scapi de obiceiurile toxice
- februarie 16, 2022
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
În sala de training, mi-am provocat cursanții la o discuție despre obiceiurile care îi împiedică să-și atingă obiectivele – adică despre acele deprinderi câștigate prin repetarea frecventă a aceleiași acțiuni.
Și despre cum comunică prin comportamentul lor în fiecare moment, chiar dacă nu sunt conștienți de asta. Căci orice comportament e o formă de comunicare.
Cum apar obiceiurile toxice
Cu toții, la un moment dat, încercăm să schimbăm un obicei pentru a ne îmbunătăți viața. Dacă îmbrățișăm un obicei prost, e admirabil să încercăm să-l eliminăm. Doar că multe încercări eșuează, pentru că obiceiurile proaste nu apar de nicăieri.
Nimeni nu se trezește într-o zi și decide că vrea să se uite la televizor până la primele ore ale dimineții, sau să se îngrașe ori să nu ducă lucrurile la bun sfârșit. Obiceiurile proaste evoluează, în general, pentru a servi unei nevoi neîmplinite: lipsa de conexiune, de confort, distragere de la anumite gânduri …
Încercarea de a elimina obiceiul și de a lăsa restul neatins nu elimină nevoia și poate duce la înlocuirea obiceiului cu unul la fel de dăunător sau chiar mai rău. Din acest motiv e importantă rezolvarea nevoii de bază, schimbarea în pași mici, care te duc unde vrei să ajungi.
Pașii spre schimbare
Dar dacă schimbările mici creează rezultate mari, atunci de ce succesul e atât de departe?
Răspunsul se rezumă la un singur cuvânt: disciplina. Nu mulți oameni au o disciplină consecventă atunci când vremurile sunt bune. Au și mai puțină în perioadele de stres.
Oricine poate face ceva o dată. Nu toată lumea o poate face constant.
E comun să mănânci sănătos. A mânca sănătos toată săptămâna nu este. Să alergi ocazional e simplu. Să alergi în fiecare dimineață nu este. Să mergi la culcare la timp o dată e ușor. A face asta aproape mereu nu este.
A te poziționa pentru succesul viitor e simplu. Dar nu ușor.
Cea mai grea parte este disciplina necesară pentru a face lucruri obișnuite o perioadă foarte lungă de timp, chiar și atunci când rezultatele abia se observă.
Când spun că trebuie să iubești procesul, la asta mă refer. Poți să o faci când e greu? Poți să o faci când cei din jurul tău se opresc? Poți lucra la ceva suficient de mult pentru a-i da timp să se compună? Poți să continui când rezultatele nu sunt vizibile?
A-ți imagina succesul e simplu. A merge spre el zi de zi e greu.
Rezultatele extraordinare vin de la oameni obișnuiți, cu o disciplină neobișnuită.