Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Cum să-ți pui ideile la treabă
- martie 7, 2023
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Când scrii, începi să construiești o relație cu viitorul tău. Dar, ca să funcționeze, trebuie să le pui la treabă.
AI poate face multe lucruri pentru noi și nu e deloc rău. Dar nu este și cred că nu va fi niciodată un înlocuitor pentru scris.
Pentru că scrisul e procesul prin care ne dăm seama când nu înțelegem ceva. Dar și procesul prin care știm că am înțeles.
Când scriem despre ceva, învățăm și cum să gândim. Căci scrisul e nu doar un mijloc de a împărtăși idei cu ceilalți, ci și o modalitate de a înțelege informațiile mai bine. Atunci când scriem, nu doar transcriem ce am gândit, mereu descoperim lucruri noi.
În plus, scrierea necesită comprimarea unei idei. Când e făcută prost, sinteza elimină informații. Când e făcută bine, păstrează informațiile relevante și elimină balastul. Sintetizarea necesită atât gândire, cât și înțelegere – de aceea scrisul e atât de important.
Multe lucruri putem realiza prin instrumente care scriu în locul nostru, dar nu ne vor ajuta să învățăm să gândim sau să înțelegem o problemă. În viitor, gândirea clară va deveni mai valoroasă.
CÂND SCRII, ÎNCEPI SĂ CONSTRUIEȘTI O RELAȚIE CU VIITORUL TĂU
De aceea, îmi notez cam toate ideile care-mi vin în minte și le pun în foldere. Mă gîndesc că le voi folosi când scriu un articol, când pregătesc un curs sau când scriu o postare.
Și la cursurile cu grupuri ori la cele 1×1, îi îndemn pe cei pe care îi antrenez să-și noteze ce consideră că e important sau ce vor să stăpânească cel mai bine. Abia la finalul trainingului primesc Caietul de curs.
Dar cum ne organizăm apoi ideile?
De mult timp, modul în care am încercat să facem ca această relație să funcționeze a fost crearea unor sisteme organizaționale. Cel mai bun mod să ne asigurăm că avem notele potrivite la momentul potrivit a fost să folosim etichete, agende sau foldere, astfel încât să găsim cu ușurință ce am notat atunci când avem nevoie. Sau, cel puțin, să le găsim cu ușurință – dacă am ști ce căutăm.
Dar, în cele din urmă, soluțiile de organizare pe care le-am construit sunt fragile. Construim, abandonăm și rareori ne întoarcem să ne uităm la notițele vechi. Creăm foldere, apoi altele.
Și ne simțim vinovați, căci există multă valoare blocată în ce-am adunat de-a lungul timpului.
CUM SĂ DĂM VIAȚĂ IDEILOR?
Cu cât știm mai precis la ce folosim o informație, cu atât o putem organiza mai ușor.
Problema e că, de cele mai multe ori, notăm ideile pentru că nu știm la ce le vom folosi. Oricum, pot folosite în 1.000 de moduri diferite, în diverse contexte.
Dar chiar și când accesăm o notiță veche când îi vine rândul, ne confrunțăm cu o altă problemă: avem nevoie timp s-o încarcăm în contextul în care am scris-o și să înțelegem dacă mai are relevanță.
Așa că, rareori folosim vechile notițe. E prea scump din punct de vedere cognitiv și fără satisfacții.
O modalitate de a valorifica toată această muncă e să le punem în practică imediat.
- Ai fost la un curs? Aplică!
- Ai găsit piesa lipsă în strategia ta de comunicare? Include-o și așa capătă viață.
- Ai o idee interesantă? Scrie o postare sau un articol! Pentru că altfel, ori îți piere entuziasmul, ori te rătăcești prin ideile notate (spun din proprie experiență).
Iar dacă încă nu i-ai găsit locul, include-o în Eu, în viitor, ca să te îndemne să faci click pe ea când o consideri utilă – cu cât mai puțin efort posibil.
Și astfel, construiești o relație cu viitorul tău.