Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Puterea dialogului e fantastică
DIALOGUL ne dă posibilitatea să nu mai tragem în gol salve de informații pe rețelele de socializare. Să nu ne mai împușcăm prin mesaje care sună ca un monolog. Să nu mai fim separați și deconectați când oricum petrecem mare parte din viață în conversații față în față, la telefon, prin e-mail sau în întâlniri online.
Ne oferă instrumentele de a ne implica unii pe alții în conversații autentice.
Pe măsură ce trecem prin momente incertitudine și de accelerare a schimbărilor, e important să devenim comunicatori mai buni.
Să putem depăși diferențele, să găsim puncte comune, să construim sens și scop în interacțiunile noastre.
Împreună.
Să putem gândi împreună, chiar dacă avem concepte diferite, valori diferite, întruchipăm diferite moduri de a vedea lumea.
Să fim umani și să construim scop în interacțiunile noastre.
Modul de a face toate acestea este prin DIALOG
Dialogul e adesea pus în contrast cu monologul, dar să gândim astfel e înșelător. Dialogul e o cale de a ajunge la celălalt cu și prin cuvinte. Sugerează o acțiune care vizează obținerea sensului.
E posibil ca nu grecii să fi inventat dialogul, dar au indus ideea că indivizii nu pot fi inteligenți pe cont propriu. Că doar împreună pot descoperi adevărul.
Grecii au înțeles că dacă doi sau mai mulți oameni nu sunt siguri de ceva, pot realiza împreună ce nu pot face singuri. Întrebându-se și sondându-se reciproc, disecând și analizând cu atenție ideile, găsind inconsecvențele.
Fără să atace sau să insulte partenerul de dialog, dar căutând întotdeauna ce pot accepta din ideile celuilalt.
Căci doar așa putem obține, treptat, o înțelegere mai profundă.
Asta este DIALOGUL
Forma de discuție menită să încurajeze o perspectivă reciprocă și un scop comun.
Procesul presupune Ascultarea conștientă pentru a înțelege. Căutarea unui teren comun. Explorarea ideilor și perspectivelor noi și scoaterea la iveală a presupunerilor neexaminate.
Când dialogăm, beneficiile pot fi extraordinare.
Stereotipurile pot fi dizolvate, neîncrederea depășită, iar viziunile pot fi modelate și fundamentate într-un sens comun. Oameni care anterior erau în conflict își pot alinia obiectivele și strategiile. Pot dobândi noi perspective, stimula noi niveluri de creativitate și consolida legăturile.
În timp ce Dialogul e adesea confundat cu alte forme de discurs, el aparține unei categorii distincte
Spre deosebire de dezbatere, Dialogul nu implică argumentarea unui punct de vedere, apărarea unui set de presupuneri sau critica pozițiilor altora.
Spre deosebire de negociere, Dialogul nu e o metodă de a ajunge la un acord sau de a lua decizii.
Spre deosebire de discuții, Dialogul se naște numai atunci când participanții au încredere și respect reciproc, își suspendă judecățile și ascultă profund toate punctele de vedere.
Procesul este, de asemenea, distinct de deliberare, care nu e atât un mod de comunicare, cât o formă de gândire și reflecție ce poate avea loc în orice fel de conversație. Căci Dialogul vizează găsirea celui mai bun mod de acțiune. Întrebările deliberative iau forma „Ce ar trebui să facem?” Scopul nu e de a rezolva o problemă, ci de a explora cele mai promițătoare căi de acțiune.
Dar Dialogul nu e întotdeauna ușor sau direct. Se poate împotmoli într-o mie de moduri subtile.
Dialogul eficient necesită ca toți participanții să aibă o poziție egală, să asculte cu respect și empatie iar ideile și presupunerile să fie explorate deschis și fără judecată.
Dialogul eficient respectă, de obicei, câteva reguli de bază:
- Accentul e pus pe interesele comune, nu pe cele discordante
- E separat de procesele decizionale
- Clarifică ipotezele care pot duce la distorsiuni ale anumitor puncte de vedere
- Oamenii sunt încurajați să-și dezvăluie propriile idei și presupuneri înainte de a le specula pe ale altora
- Exemplele concrete sunt folosite pentru a sublinia idei generale
- Procesul se concentrează pe conflictele dintre sistemele de valori, nu pe oameni. Într-un dialog nu incluzi persoanele cu care nu ești de accord, ci ideile lor
- Când e cazul, participanții sunt încurajați să-și exprime emoțiile care însoțesc valorile în care cred
- Accentul e pus pe relație, pentru a umaniza conectarea
Fizicianul David Bohm a descris Dialogul ca fiind „Inteligență socială superioară”.
Și chiar asta este!
În trecut, s-ar putea să fi fost de ajuns să ne descurcăm doar cu inteligența personală. Dar nu mai e suficient să fim geniali pe cont propriu (dacă așa ceva e chiar posibil).
Suntem în era conexiunilor iar asta necesită să fim inteligenți împreună, să valorificăm cea mai bună gândire colectivă și să o punem la lucru.
[…] ONESTITATEA este un comportament (deci ceva vizibil), care are ca fundament caracterul și valorile tale, care, la rândul lor, se bazează pe convingerile tale. […]