Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Fizionomia umană este ca …
- ianuarie 6, 2019
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
” The face is like the penis!” Așa și-a început o prelegere Silvan Tomkins – psiholog și unul dintre cei mai cunoscuți teoreticieni în studiul personalității. Cercetările sale sunt o bijuterie și foarte prețioase în înțelegerea chipului uman.
El a explicat că, de fiecare dată când trăim o emoție de bază, aceasta este exprimată automat și instant de mușchii feței (43 la număr). Emoția rămâne pe chip doar o fracțiune de secundă dar este întotdeauna acolo. Sunt 5 emoții de bază și sunt universale, indiferent de rasă sau gen: bucuria (fericirea), tristețea, frica, furia, disprețul. Aș adăuga și dezgustul, forma accentuată de dispreț.
De exemplu, spunea Tomkins, eșecul unei relații poate fi în întregime prezis de dovezi de dispreț afișate pe chip. Acestea pot fi cel mai important semn că o căsătorie sau o relație, în general, este în dificultate sau condamnată eșecului. Este o informație pe care chipul nostru nu se sfiește s-o exprime. Iar dacă ați fost loviți de dezgust, într-adevăr, s-a terminat. C’est fini! Cut your losses!
Cei antrenați în a depista emoțiile pe care chipul uman le afișează involuntar pot prezice ce va urma: de exemplu, antrenorul de tenis care știe când un jucător va greși înainte ca racheta să intre în contact cu mingea; experții în antichități sau evaluatorii de artă care recunosc un fals dintr-o privire ori criminaliștii antrenați, care citesc pe chip ce spunem fără să știm că spunem.
Așadar, sistemul nostru expresiv este involuntar. Așa am fost echipați de evoluție, pentru a semnala sentimentele noastre autentice. Sau, mai simplu spus, fizionomia umană, care gândește fără să gândească are, într-o mare măsură, o minte proprie, la fel ca membrul uman bărbătesc. Chipul nostru ne trădează și ne desconspiră secretele celor care știu să le vadă.
Așadar:
- Emoțiile de pe chipul nostru ne descriu pe noi, nu pe altii – cele de pe chipul celor cu care am relaționat sunt reacții la emoțiile pe care le avem și exprimăm involuntar
- Cel mai bine putem intelege emotiile cuiva privindu-i chipul, pentru că el afișează emoțiile instinctiv, vizibil și precis
- Fiecare chip are o expresie predominantă, care strălucește prin emoții spontane
- Diferențele individuale in interpretarea expresiei faciale a celorlalți reflectă personalitatea perceptorului
Atentie! Întelegem corect expresiile faciale ale celorlalți dacă înțelegem contextul, altfel sunt doar expresii izolate care ne pot induce în eroare.
Parte din studiile lui Tomkins sunt incluse în cartea lui Malcolm Gladwell (jurnalist și scriitor) – ”Blink: The Power of Thinking Without Thinking” care, la rândul său, a redefinit modul în care înțelegem lumea din jurul nostru sau lumea noastră interioară. El spunea că, dacă am clipit, e posibil să ratăm o informație importantă ce care chipul celorlalți ne-o dezvăluie. Cercetările sale sunt complexe, Gladwell a încercat, de-a lungul anilor de studii să înțeleagă: de ce unii oameni de decizie sunt geniali, în timp ce alții sunt în mod constant ineficienți? De ce unii își urmăresc instinctul și câștigă, în timp ce alții ajung să se poticnească în eroare? Cum funcționează creierul nostru – la birou, în sala de clasă, în bucătărie sau în dormitor? Și cum oare unele dintre cele mai bune decizii sunt cele imposibil de explicat altora?
Răspunsul la această din urmă întrebare este, spune Gladwell, că cele mai bune hotărâri sunt luate nu de cei care procesează cele mai multe informații sau petrec cel mai mult timp deliberând, ci de cei care au perfecționat arta de a se concentra pe puținii factori care contează, dintr-un număr covârșitor de variabile.
Revenind la Silvan Tomkins si la felul lui de a descrie realitatea, mereu si-a pastrat umorul, spunând că ”Opinions are like assholes. Everyone has one.”