Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Câteodată, experții pot fi plictisitori
- ianuarie 12, 2023
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
How to become an expert – un articol foarte bun. Este despre cum să trecem de la stadiul de Ucenic spre cel de The Journeyman ca să ajungem la cel de The Master stage.
Este, în esență, despre a deveni cât de buni putem, indiferent de ceea ce am ales să facem. Și nu e vorba despre indicatori externi ai succesului, cum ar fi un statut sau o carieră de succes. Ci despre procesul intern de schimbare profundă a cine suntem, nu doar a ce putem face. E o muncă titanică, ce necesită zeci de ani de implicare și efort – poate o viață întreagă – și nu există scurtături.
A fi expert înseamnă că poți obține rezultate excelente aproape de fiecare dată și în orice situație – nu doar succesul ocazional. E un statut pe care îl dobândești după cel puțin 10.000 de ore de practică deliberată susținută. E despre intenția de a progresa. Și asta e provocarea, foarte diferită de repetarea unei sarcini atunci când atenția noastră e în altă parte.
Dar cred că expertiza are și dezavantajele ei
Odată ce ești expert, nu mai e cale de întoarcere. În cea mai mare parte, e un lucru grozav.
Dar e posibil ca, odată ce devii cu adevărat bun la ceva, să pierzi capacitatea de a vedea acel ceva din perspectiva unui neexpert. E ceea ce se numește „blestemul expertizei”.
Pentru a scăpa de acest blestem, e important ca, după ce stăpânești foarte bine un cumul de abilități, să rămâi cu ceea ce se numește ”Mintea de student” sau ”Mintea începătorului”. E acea atitudine de deschidere, nerăbdare și lipsă de prejudecăți când studiezi o materie, chiar la nivel avansat. La fel cum ar face un începător.
Altfel, poți deveni un expert plictisor
Cunosc oameni care au devenit experți în aria în care practică și care, de foarte mulți ani nu și-au schimbat discursul, felul în care fac lucrurile ori maniera de abordare a oamenilor.
Uită că expertiza acumulată nu înseamnă că au întotdeauna dreptate. Când cineva cu experiență susține orbește un status quo și nu reușește să se implice într-o căutare spre mai bine, nu arată expertiză, ci că este doar un om.
Anii de practică și miile de ore de antrenament au sens doar atunci când munca ta este pentru cineva sau ceva dincolo de tine. Căci ceea ce faci nu mai e despre tine, ci despre ceilalți. Ai construit o bibliotecă internă de cunoștințe și abilități pe care o folosești să-i ajuți pe ceilalți.
Experții fac parte din ecuație
Dacă ne uităm cu mult în trecut, expertiza nu era cu adevărat un factor important. Dacă am fi crescut într-o comunitate de vânători-culegători, toți am fi fost destul de buni la aprinderea focului, la construirea unei colibe, la vânătoare sau la gătit.
Dar, pe măsură ce oamenii au început să construiască lucruri mai complexe, au apărut expertiza și experții. În toate domeniile pe care le prețuim, există oameni cu expertiză dovedită. Oameni care pot înțelege profund domeniul și pot produce rezultate testabile și măsurabile.
Și e destul de ușor să-i separi pe cei știu să navigheze sau să construiască o barcă. Care au experiență și expertiză câștigate cu greu, de cei care doar pretind asta.
Căci fie barca ajunge în port, fie nu ajunge. Iar expertiza se câștigă.
Oricum ar arăta propria ta călătorie, cred că dorința pe care o ai pentru a crește și a progresa e lăudabilă. Pentru că munca e colosală.
Dar amintește-ți să nu-ți pierzi curiozitatea și pasiunea pentru lucrurile care te-au făcut să vrei să devii expert.