Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Renumitul chef Sébastien Bras a șocat lumea gastronomiei la finalul lui 2017, când a anunțat că renunță la cele 3 stele Michelin, pe care le-a deținut timp de 18 ani.
O stea Michelin reprezintă un „restaurant foarte bun în categoria sa”. Trei stele sunt însă onoarea supremă. Cea mai înaltă distincție culinară pentru un restaurant francez. Se acordă doar restaurantelor care oferă „bucătărie excepțională”. 27 de restaurante franceze dețin ratingul maxim.
Dorința de a experimenta
Sébastien Bras, proprietarul restaurantului Le Suquet din sudul Franței, a luat o hotâre fără precedent. A decis să renunțe la ratingul său de top pentru că și-a dat seama că, an de an, efortul de nu-și pierde cele trei stele Michelin l-a împiedicat să experimenteze preparate creative, pe care temuții inspectori anonimi ar putea să nu le placă. Nu a mai vrut să gătească sub presiunea uriașă de a fi judecat și un singur fel de mâncare sub stardardele de evaluare să-i pună în pericol reputația.
Chef Bras a înțeles că evaluarea îl ținuse blocat într-un sistem al dorințelor celebrului Ghid. Principiul organizării tuturor alegerilor sale a fost să-l facă fericit pe Michelin.
Când a reflectat la motivul pentru care a devenit bucătar, și-a amintit că și-a dorit să împărtășescă bucurie cu restul lumii – nu să devin sclavul unui sistem de rating.
Iar când a înțeles modul în care Ghidul Michelin a creat o plasă a dorințelor în care era prins, a găsit curajul să se extragă din sistem.
Ghidul tău Michelin
Cum arată Ghidul tău Michelin? Sau cum ar arăta? Dorințele tale sunt în el? S-ar putea să nu implice statutul de VIP, nici aprobarea anumitor persoane sau așteptările altora.
Personal, am început să-l construiesc pe-al meu prin 2012, când am ieșit din televiziune (ca angajat).
Dorințele noastre au o istorie. Putem ști dacă sunt dorințe autentice dacă înțelegem de unde vin. Asta implică să ne scufundăm adânc în trecutul nostru, să înțelegem cum am evoluat și să ne regăsim cu dorințele care au fost cu noi multă vreme, dar de care n-am prea avut timp.
𝗣𝗦: La scurt timp, și Boath House – a Scottish country house hotel a cerut să i se retragă onoarea de a face parte din acest club de elită. Deținea de 10 ani o stea Michelin dar a ajuns la concluzia că așteptările ghidului erau în contradicție cu marjele de profit realizabile și puneau un stres enorm asupra afacerii de familie. Au vrut să ofere clienților o experiență mai informală și mai relaxată, acel ‘Warm touch’. Și, din ce-am citit, au reușit.