Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Nu simt durerea ta. Lacunele empatiei
- iunie 4, 2023
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Empatia are o dinamică complicată.
Ești într-o situație dificilă. Povestești cum te simți cuiva care a trecut printr-o situație similară. Te aștepți să te asculte, să te înțeleagă, să fie empatic. ”Pentru că a fost acolo” și știe cum e.
De exemplu, la job ai un șef dificil, colegi și mai dificili – nu te simți bine și ai pleca, dar n-ai încă soluții. Sau ai multe pe cap, ești epuizat și simți că cedezi. Ori treci printr-un divorț dificil și te simți copleșit(ă). Sau ești mamă singură, ți-e greu, simți că ești la pământ. Sunt doar câteva exemple din viață.
Ei bine, spui povestea ta cuiva care a trecut printr-o situație similară, ai încredere, te destăinui și aștepți înțelegere și empatie. Poate și sfaturi. La urma urmei, a fost în locul tău. Gândire bună, nu? Ei bine, se pare că este exact persoana la care să NU apelezi pentru compasiune.
Am citit o amplă cercetare realizată de Kellog School of Management, care arată că oamenii care au trecut printr-o dificultate și au reușit să se desprindă, au mai puțină înțelegere față de cineva care se luptă cu aceleași probleme – în comparație cu cei care nu au experimentat acea situație.
Și totuși, avem tendința de a presupune exact contrariul. Empatia are o dinamică complicată. Iar intuiția noastră, în acest caz, poate fi incorectă.
Lacunele Empatiei
Cercetarea explorează „lacunele empatiei”. Aceste lacune se referă la dificultatea sau refuzul oamenilor în a-și aminti suferința emoțională, odată ce experiența s-a încheiat.
Într-un experiment, voluntarilor li s-a propus să înoate, iarna, într-o apă foarte rece. Au fost împărțiți în două grupuri – unii au completat un chestionar înainte de a înota, alții după o săptămână. Participanții din ambele grupuri au citit despre un bărbat pe nume Pat, care, la fel ca ei, a hotărât să înoate într-o apă înghețată. Însă în ultima clipă, Pat a refuzat să intre-n apă. Participanții au descris apoi nivelul lor de compasiune față de Pat. Cei care au completat chestionarul după experiență au fost mai puțin înțelegători, în comparație cu voluntarii care au completat chestionarul înainte de a plonja în apă.
Un alt studiu a analizat compasiunea în contextul șomajului. Peste 200 de persoane care s-au înscris online pentru a participa la cercetare au citit povestea unui bărbat care nu-și găsea de lucru și începe să vândă droguri. Participanții au descris apoi nivelul de compasiune pe care l-au simțit față de bărbat. Cei care fuseseră anterior șomeri dar s-au angajat au fost mai puțin înțelegători decât cei care erau șomeri în prezent sau nu fuseseră niciodată.
Un al treilea studiu a analizat ce simt oamenii care au fost agresați în trecut față de cineva care nu reușește să facă față bullying-ului. Rezultatele au fost similare. Empatie minimă din partea celor care au depășit momentele dificile.
Concluzia cercetării este că înțelegerea sau compasiunea pot veni mai degrabă de la cineva care nu a trecut niciodată prin aceeași încercare sau care este blocat încă în acea situație.
Atunci când îți pasă
Explicația este că cei care au trecut prin momente dificile nu mai vor să le rememoreze, să mai simtă durerea pe care au trăit-o atunci.
Sunt lucruri care nu pot fi predate. Empatia, Curiozitatea sau Motivația nu au nevoie de profesori. Ele se nasc în noi și, pe măsură ce le practicăm, devin abilități.
Iar dacă îți pasă de cineva, „ieși din capul tău!” Întreabă-te cât de îndurerat e celălalt – nu cât de supărat sau speriat ai fost tu când erai în situația lui. Amintește-ți că, poate, nu te-ai bazat doar pe propria putere și ai fost ajutat să depășești acea perioadă.
Și mai știu un lucru: oamenii au o dorință fantastică ca tu să nu cazi sau să nu ajungi în dificultatea pe care și ei au experimentat-o. Iar dacă au fost în situația ta și au depășit-o, te pot ajuta să NU ajungi acolo – înainte ca tu să cazi. Dar le e mai greu să rememoreze durerea prin care au trecut. După cum au bucuria să retrăiască sentimentul victoriei pe care au simțit-o când au reușit să se ridice.
Oamenii vor să fie buni. Bine, nu toți, nu întotdeauna și nu foarte buni. Dar mulți vor ca tu să reușești. Vorbește cu oamenii potriviți înainte să cazi, înainte să fii la pământ, înainte să abandonezi!