Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
TOP 10 ABILITĂȚILE VIITORULUI. #1 – Rezolvarea problemelor complexe copii și adolescenți
- martie 29, 2019
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Copiii se duc la școală cu o mare încredere. Sistemul consideră că îi disciplinează, când, de fapt, îi pedepsește pentru că știu mai mult decât le este permis. A disciplina înseamnă a da viață procesului de învățare or, ei sunt puși să memoreze, să tocească iar abilitățile care ar trebui dezvoltate și care i-ar ajuta să performeze când vor fi adulți sunt, de fapt, ignorate. În tot acest proces de învățământ sunt uitate chestiile profunde precum libertatea în gândire, curiozitatea și încrederea în ei înșiși.
Nu se dă învățării sensul acela profund, de a fi de folos.
Mintea le este operată, gândirea le este distrusă când li se impune lucruri pe care ei ar putea și s-ar bucura să le descopere singuri. Nu li se adresează întrebări stimulatoare, nu sunt încurajați să aibă repere proprii. Pentru că, dacă își vor fixa un scop, vor găsi și pașii să îl atingă. E ca și cum li s-ar garanta eșecul.
Rezolvarea problemelor complexe este pe locul 1 în TOP 10 ABILITĂȚILE VIITORULUI și prima cerință pe piața muncii (sursa: World Economic Forum).
Am scris în acest articol despre ce înseamnă această abilitate și pașii logici pentru a rezolva o problemă. Am simplificat și am făcut înțelegerea accesibilă copiilor și adolescenților, pentru ca ei să fie capabili să devină independenți și să nu se mai sperie sau să se blocheze când au o problemă.
O mare parte din încrederea în ei vine din stăpânirea unui proces pe care să-l aplice atunci când apare problema. Cu ajutorul acestei structuri, problemele pot fi rezolvate eficient (rapid) și eficace (cu rezultate bune). Pentru adulți, lucrurile sunt mai nuanțate, dar pașii sunt aceiași.
REZOLVAREA PROBLEMELOR COMPLEXE
Ai vreo problemă care refuză să plece? Dacă nu o rezolvi cu seriozitate, mai devreme sau mai târziu se va întoarce, poate într-o altă formă. Probleme apar în fiecare zi. Pot fi mari sau mici, simple sau complexe, ușoare sau dificile. Indiferent că este problema ta, ori a unui coleg sau prieten care nu găsește o rezolvare și se împotmolește, ai încredere că poate fi rezolvată!
Nu te speria de probleme, e normal să apară! După ce le elimini, vei vedea că te vei simți mai puternic și mai încrezător în tine!
PAȘII ÎN REZOLVAREA UNEI PROBLEME
- Recunoaște și Definește problema
- Determină cauza principală a problemei
- Generează soluții creative
- Alege soluțiile care se potrivesc
- Pune soluțiile în practică
- Evaluează rezultatul
PASUL #1 – Recunoaște și Definește problema
Care este problema pe care o ai? Ce nu merge bine? Unde te-ai împotmolit?
Evident, nu vei ajunge prea departe dacă nu știi care este problema pe care încerci să o rezolvi. Uneori este ascunsă în alte probleme și, dacă vei ști care este, celelalte neplăceri pot dispărea.
TIPS:
- Gândește-te la un fir de nisip din pantofi. Te deranjează, îți rănește piciorul, mintea ta este la durerea ce ți-o provoacă. Când l-ai îndepărtat, toate celelalte probleme au dispărut.
PASUL #2 – Determină cauza sau cauzele principale ale problemei
Acesta este un pas important care este frecvent ratat atunci când se încearcă rezolvarea problemei. Întreabă-te: Există o singură cauză sau este o combinație de probleme care se reunesc negativ? Acordă puțin timp acestui pas pentru a înțelege problema la un nivel mai profund, astfel încât să poți lua cele mai bune decizii care ajută la rezolvarea ei .
De exemplu:
Copiii / adolescenții nu performează la școală și tu, părinte, s-ar putea să crezi că nu învață. Totuși, dacă sapi mai adânc, poți descoperi că problema reală ar putea fi:
- volumul mare de teme
- copiii nu știu să învețe, chiar dacă sunt muncitori (recomand învățarea prin întrebări)
- profesorul nu a predat lecția structurat, cu exemple sau asocieri din viața reală, ca ei să poată înțelege informațiile noi
- poate a fost gălăgie în clasă (blocaje în comunicare) și nu s-au putut concentra
- ori, poate, s-au certat cu un prieten
- nu se odihnesc cât timp ar trebui
- nu fac destulă mișcare ori sport
Toate acestea pot afecta procesul de învățare.
TIPS:
- Cheia pentru definirea problemei este să te asiguri că rezolvi problema reală – nu simptomele (consecințele) acesteia. O parte foarte importantă a definirii problemei implică înțelegerea contextului (situației) în care a apărut
- În această etapă, este, de asemenea, important să te asiguri că analizezi problema din mai multe perspective. Dacă treci cu superficialitate prin această etapă, „fixările rapide” pot părea convenabile și poți ajunge la o soluție, dar s-ar putea să nu fie cea potrivită
- Nu te întreba a cui e vina, concentrează-te pe ”DE CE s-a întâmplat asta?” Doar așa poți ști ce ai de îmbunătățit
PASUL #3 – Generează soluții alternative pe care să le poți pune în practică
În această etapă, scrie toate soluțiile care consideri că te vor ajuta să rezolvi problema. Lasa-ți mintea liberă, te va ajuta creativitatea. Nu-ți pune limite! Notează orice soluție îți vine în minte.
TIPS:
- Nu încerca să găsești un singur răspuns, ci toate răspunsurile posibile. Notează orice soluție care crezi că te poate ajuta să rezolvi această problemă
Pasul #4 – Selectează soluția sau cele mai bune soluții care crezi că s-ar potrivi problemei pe care o ai
Acum, că ai o listă cu posibilele soluții pe care le poți lua în considerare, trage linie și alege-le pe cele potrivite.
TIPS:
- Este important să te împaci cu soluțiile alese și tu să fii cel care va duce acțiunile la bun sfârșit. Cu alte cuvinte, să poți trăi cu ele
- Nu te gândi că nu ai găsit cele mai bune soluții! Nu ai de unde ști până nu vezi dacă funcționează
PASUL #5 – Pune în practică soluția / soluțiile alese
Odată alegerea făcută, este momentul să acționezi și să vezi ce se întâmplă. Desigur, unele probleme nu se rezolvă peste noapte dar, făcând ce ți-ai propus, îți arăți ție că ești serios și consecvent.
TIPS:
- Ești aproape să faci problema să dispară. Nu renunța, fii consecvent și hotărât!
PASUL #6 – Evaluează rezultatul
Soluția aleasă a funcționat? A ajutat la rezolvarea problemei?
TIPS
- Dacă nu a funcționat, nu înseamnă că ai dat greș. Doar ai aflat că sunt și soluții mai bune sau mai potrivite
- Nu renunța, întoarce-te la Pasul #4 și alege alta. Acum e mai simplu, pentru că deja ai antrenament
În concluzie:
Ca să reușești, ai în minte următoarele: (poți salva sau copia imaginea)
-
Ai încredere în tine! Nu permite nimănui să-ți spună că tu nu poți să rezolvi o problemă!
- Fii creativ și flexibil! O singură soluție nu se potrivește oricărei probleme și ne neapărat cea mai bună, doar pentru că așa ai făcut lucrurile până acum. Lasă-ți mintea liberă și experimentează! Nu-ți pune singur bariere!
- Soluția să fie funcțională, adică să ți se potrivească, să nu fie peste puterile tale și să o accepți, adică să fii conștient că dacă nu o pui în practică, vei căra problema cu tine ca pe un rucsac plin cu bolovani. În plus, nu toată lumea trebuie să fie de accord cu soluția găsită de tine. În fond, tu ești cel care o va pune în practică.
- Allege informațiile relevante care te pot ajuta să iei cele mai bune decizii. Relevant înseamnă să se potrivească situației în care a apărut problema
În acest proces, s-ar putea să faci lucruri pe care nu le-ai mai făcut până acum. De exemplu, să-ți schimbi programul. Este ceea ce se numește ”să ieși din zona de confort”. Schimbările sunt uneori mai grele câteodată dar, vei vedea, după ce vei deprinde cum să rezolvi o problemă, te vei simți mai puternic și mai sigur pe tine.