Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Ce ne face unici în raport cu alte viețuitoare
- martie 1, 2024
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Eram în vacanța de iarnă în Bali, în Pădurea Maimuțelor din Padangtegal – casa a sute de maimuțe (peste 700) și a 186 de specii de copaci. Ei bine, și văd o maimuță care se uită atentă în zare. Mă uit și eu cu toată seriozitatea dar, practic, mă uitam aiurea. Nu m-am prins la ce se uita ea de minute bune, căci deasupra noastră era doar cerul senin.
Fiul meu se amuză și ne pozează. În timp ce o priveam cât era de preocupată, mi-a venit în minte cartea lui Frans De Waal (primatolog și etolog olandez): ”Suntem suficient de deștepți pentru a ști cât de inteligente sunt animalele?”
Ce ne face unici
Căci noi, oamenii, ne mândrim cu ceea ce ne face unici față de alte viețuitoare: gândirea. Ne mândrim cu intelectul – acea combinație gigantică de procese cerebrale din care se naște gândirea, lucrul pe care îl avem în mod unic și animalele nu.
În pădurea asta, maimuțele nu furau de la oameni și erau pașnice. Dar am mai fost în altă Pădure a Maimuțelor (nu-mi amintesc numele) unde ni s-a spus nouă, oamenilor, să NU facem 2 lucruri:
- Să nu le privim în ochi, căci vor considera un gest de sfidare și vor ataca pentru a se apăra (unii nu au ținut cont și au pățit-o).
- Să nu avem la vedere lucruri ce pot fi furate de maimuțe: mâncare, pălării, șepci, apă. Sau gel dezinfectant în exteriorul rucsacului și să ne ținem bine telefoanele în mână.
Ei bine, fix asta nu făceau foarte mulți. Iar maimuțele, deasupra noastră în copaci, își calculau momentul de atac și, cu o viteză fantastică, le luau pălăriile, telefoanele, apa. Și nu pentru că aveau ce face cu ele – deși am văzut câteva care deșurubau capacul sticlei și consumau apa. Ci pentru că știau că vor veni îngrijitorii și le vor oferi chipsuri în schimbul obiectelor. Erau pasionate de chipsuri și au învățat că așa le pot obține. Luau punga în care îngrijitorii puneau câteva și dădeau drumul de la înălțime obiectelor furate.
Dispunem de capacitatea de a gândi, a raționa, a opera cu noțiuni și asta ne face unici. Doar că, deseori, ignorăm aceste abilități fantastice. Cred că de aici și teama de AI sau de ChatGPT. Care, pe lângă multe altele, ne-ar putea ajuta să ne privim intelectul și rolul în procesul creativ diferit ca până acum.
Toți vrem să fim conectați, dar deseori ezităm să fim conectorul. Vrem să avem încredere în ceilalți dar deseori ezităm să oferim încredere. Vrem să fim respectați dar de multe ori nu reușim să ne oferim respectul.
Ce de oportunități ratate!