Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Ce să spui când oferi un premiu în cadrul unei ceremonii?
- martie 6, 2019
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
La un moment dat, poate vei avea ocazia să recompensezi oficial pe cineva în cadrul unei ceremonii. Va fi un moment măreț iar recunoașterea cuiva este o reflectare a apartenenței, o nevoie umană de bază. Premiul este un simbol tangibil al unei mari realizări sau a unui lucru bine făcut. Înmânarea de către tine unui premiu este o onoare și, în același timp, o provocare.
Când vei fi în această ipostază, rolul tău este:să evidențiezi premiul (să crești valoarea percepută a onoarei acordată premiatului) și să pui în valoare persoana premiată și modul în care aceasta a câștigat.
AȘADAR:
1. Evidențiază premiul
Asigură-te că atât destinatarul, cât și publicul înțeleg importanța premiului. Ce înseamnă? Care sunt criteriile după care se acordă? Care sunt tradițiile asociate cu această onoare?
2. Evidențiază modul în care persoana a câștigat premiul
Acum, pentru că toată lumea știe semnificația premiului, pune în valoare persoana care îl primește. Ce a făcut pentru a-l merita? Cum a îndeplinit criteriile mai bine decât oricine altcineva care a fost nominalizat?
Înainte de a urca pe scenă
În primul rând, asigură-te că ai toate informațiile, fără greșeli:
- titlul corect al premiului și semnificația acestuia
- numele corect al premiatului și mai ales cum se pronunță, precum și detalii despre realizările acestuia, pe care urmează să le împărtărtășești. Vei fi sub lumina reflectoarelor iar modul în care te prezinți este esential pentru reușita momentului.
S-ar putea să fi fost parte a comisiei care a ales câștigătorul sau poate ești sponsor al evenimentului însă reține că personajul principal este cel care primește premiul, tu doar îl înmânezi!
Când ești pe scenă
Poți concentra atenția asupra celui căruia îi înmânezi premiul în două moduri: surpriză sau confirmare directă.
În abordarea surprinzătoare, menționează calitățile persoanei care primește premiul, fără a-i menționa inițial numele – permițând publicului să ghicească cine ar putea fi. Poți aminti câteva realizări sau poate spui o scurtă poveste, o întâmplare pe care ați trait-o împreună. Cu abordarea surpriză împărtășești informațiile care nu vor dezvălui identitatea destinatarului înainte de a prezenta premiul. Creezi, astfel, suspans și curiozitate.
Dacă preferi, totuși, o confirmare directă a celui vizat, îi poți rosti numele de la început. Apoi vorbești despre motivele alegerii acelei persoane dintre cele nominalizate și de realizările sale. O recomand în cazul în care publicul nu este familiarizat cu destinatarul premiului.
Umorul
S-ar putea să ai emoții când vorbești în public și să fii tentat să spui o glumă. Aceasta este binevenită doar dacă se potrivește contextului și dacă ai talentul de a o spune. În plus, ar fi bine ca gluma să nu atingă sensibilitățile nimănui și să nu ofenseze pe cineva din public.
ÎN CONCLUZIE
Pentru că înmânezi un premiu, prezența ta pe scenă nu va fi despre tine, ci despre cel premiat. Însă te poți pune în valoare și da greutate momentului în 3 PAȘI.
Pasul 1:
- Orice gală / ceremonie ar trebui să aibă un moderator (MC) profesionist care să conducă evenimentul și acesta te va introduce pe scenă să înmânezi premiul. Îți va spune numele și funcția, pentru ca toată lumea să înțeleagă de ce tu ești cel care oferă premiul și nu altcineva (te face credibil).
- Intri pe scenă de îndată ce moderatorul te-a prezentat și începi să vorbești după ce publicul s-a oprit din aplauze. În timpul ăsta zâmbești elegant.
- Apoi spui câteva cuvinte despre eveniment: de ce este o zi specială, cum te simți și o scurtă poveste despre semnificația premiului. Oferă detalii despre modul în care a fost selectat câștigătorul și despre motivul pentru care câștigarea premiului este o onoare. Dacă au fost mai mulți nominalizați, enumeră-i pe toți în ordine descrescătoare până la al doilea. Apoi respiri, crești volumul vocii și, fericit, anunți câștigătorul.
Ex: Sunt onorat(ă) să mă aflu aici, în această zi la ……, eveniment ce combină cunoașterea, interactivitatea, inspirația, socializarea, munca și distracția, pentru a genera proiecte concrete prin care România devine o țară mai prietenoasă pentru business. ……
Pasul 2:
Prezintă persoana căreia îi vei înmâna premiul. Spune ceva special despre ea, ceva ce te leagă personal – poate o scurtă întâmplare relevantă, ceva ce ai învățat, cum te-a modelat (dacă ați interacționat) – astfel încât publicul să se conecteze cu acea persoană, să o îndrăgească înainte să afle cine e (să nu-i rostești numele, pentru a crea curiozitate). Dacă totuși publicul nu o cunoaște, atunci aplici confirmarea directă.
Ex. Mă bucur că îmi revine mie onoarea (sunt onorat/ă) să ofer premiul ….(spune ce premiu) celui care……și spui ceva special despre el/ea….
Pasul 3
Acum chemi pe scenă premiantul și îi înmânezi premiul.
Poți spune – Ex: Doamnelor și domnilor, în aplauzele dv. îl invit alături de mine pe……și sunt onorat să-i înmânez acest premiu (numele)……pentru…..(titulatura premiului).
În acest moment, premiantul ar trebui să vină pe scenă lângă tine, pentru a primi premiul, în aplauzele publicului. Ține premiul respectuos, stabilește contact vizual cu destinatarul, zâmbește cald și înmânează-l cu respect, ca și cum ar fi o comoară.
După ce i-ai dat premiul (ori îl ai tu în mână, ori îl aduce o hostesă dar TU îl iei de la ea și îl dai), faci un pas în lateral și e rândul premiantului să zică ceva. Rămâi pe scenă până când termină sărbătoritul ce are de zis. Apoi plecați amândoi de pe scenă.
Tips:
- Îți poți scrie pe un cartonaș elegant punctele principale din discurs
- Spune o poveste. Oamenilor le plac poveștile, se implică, vor să fie parte din ele. Așadar, pune în valoare atât premiul cât și pe cel care îl primește, sub forma unei povești
- Asigură-te că știi cum să pronunți corect numele persoanei care primește premiul (mai ales dacă numele său are diacritice sau este rar). Cel mai drag cuvânt pentru cineva este propriul nume
- Tot ce spui să fie corect. Poți afecta măreția momentului dacă dai informații greșite
- Vorbește fără să te grăbești (chiar dacă ai emoții, sunt ale tale, împrietenește-te cu ele)
- Vorbește din inimă, cu pasiune și sinceritate
- Îmbracă-te cum scrie pe invitație (dress code)
Mult success!