Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Brațele încrucișate. Decodarea Limbajului nonverbal
- iunie 28, 2021
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Deseori, gesturile sau cuvintele sunt interpretate greșit, din cauza unui motiv esențial: sunt scoase din context. Orice gest sau cuvânt trebuie pus în context – și asociat cu alte elemente ale comunicării: verbale, nonverbale sau para verbale. Altfel, își schimbă sensul sau este perceput eronat.
Bunăoară, brațele încrucișate
E cel mai frecvent gest din limbajul trupului (formă a comunicării nonverbale) pe care îl întâlnim în viața de zi cu zi. Este modul în care corpul comunică și reacționează, ca urmare a emoțiilor și sentimentelor.
- Poate fi un gest conștient, când cineva vrea să-și impună statutul (real sau dorit)
- Sau o graniță între cel care îl practică și cei din jurul său
- Ori pur și simplu persoana care îl practică se simte confortabil așa – deci transmite stare de bine
Brațele încrucișate au o varietate de semnificații, așadar uită de mitul că gestul denotă doar respingere.
Iar luat singur, nu spune mare lucru. Să-l punem în context.
Poate însemna:
- că persoanei respective îi e frig – atunci are și umerii ridicați. Dacă temperatura e plăcută, poate are frisoane sau nu se simte bine
- că pur și simplu își odihnește mâinile
- că dorește să pară mai masculin (mai ales bărbații)
- că vrea să transmită: I am The boss
- persoanele care și-au încrucișat brațele înainte de a îndeplini o sarcină au mai multe șanse să lucreze mai eficient. E posibil să se concentreze mai bine sau cel puțin creează impresia de putere și control
Încrucișarea brațelor poate fi și o reacție defensivă
Este gestul pe care îl avem în public – rar în intimitate, pentru că e ca o îmbrățișare pe care ne-o dăruim, ca să ne liniștim.
Mai poate însemna:
- că persoana respectivă se gândește la altceva – atenție la mimică
- dacă te vede prima dată, poate și-a făcut din social media o impresie despre tine, care nu mai corespunde realității – așadar își echilibrează percepția (e puțin distantă dar prezentă în discuție)
- își exprimă dezacordul (mai ales femeile) – mimica și privirea sunt edificatoare
- că persoana respectivă pur și simplu nu se simte bine cu ea însăși în prezența ta (aici e chestie de valori și credințe)
- că nu e de acord cu ce spui (respinge ideile tale, nu pe tine)
- că pur și simplu nu te place (ceva din tine o face să se distanțeze – și înclină corpul puțin spre spate, ca să se detașeze)
- că se simte umilită, criticată, rănită sau amenințată (de ceva ce spui sau faci)
- că ar vrea să vorbească cu altcineva despre subiectul în discuție (consideră că nu te pricepi sau nu tu ai putere de decizie)
- că nu vrea să renunțe la părerile sau ideile pe care le are (ar putea dar nu vrea). Comunică neclintire și perseverență
- că simte anxietate sau tensiune. Dacă are brațele încrucișate și apucă strâns fiecare braț, poate fi un semn al stresului
- că e nesigură, temătoare sau are o senzație de disconfort
Ori, poate însemna multe altele – depinde, cum spuneam, de context. Gestul e un „pachet revelator” de semnale nonverbale, care poate fi deslușit doar dacă este asociat cu alte semne și semnale.
Cu excepția situației în care ne odihnim mâinile,
brațele încrucișate ne țin sentimentele înăuntru și pe ceilalți în afara noastră.
Arată că percepem obstacole dincolo de care nu îndrăznim să călătorim.
Comportamentele nonverbale necesită definirea contextului
De exemplu, dacă persoana cu care vorbim are brațele încrucișate, dar ne zâmbește, se apleacă spre noi iar tonul vocii e prietenos, atunci sigur nu interpretăm brațele încrucișate ca respingere. Așadar, înțelegerea tabloului de ansamblu este utilă pentru prevenirea neînțelegerilor în comunicare.
Crearea unei granițe fizice sau a unei bariere mentale poate fi un act de confort în sine atunci când te simți copleșit. Dacă îl conștientizezi, e important să nu persiști în această stare negativă și să o îndepărtezi.
Soluția e Comunicarea: cu tine însuți (să clarifici motivul, cauza) – și cu cel din fața ta (dacă îți pasă de relație sau dacă miza e importantă).
Și nu uita:
Gestul întotdeauna precedă cuvântul. Întotdeauna.
El arată, de fapt, ce simte sau ce crede cineva. Pentru a reduce șansele unor conflicte inutile din cauza comunicării greșite, acordă atenție contextului și fii deschis, curios și dispus să întrebi cum se simte cealaltă persoană.
Îți spun toate acestea NU ca să-l analizezi pe cel din fața ta și să ratezi conexiunea – ci doar să nu percepi greșit acest gest. Esența comunicării e conectarea. Nu te-ai conectat cu celălalt – nu puteți porni în minunata lume a comunicării.
În plus, cum spuneam, s-ar putea ca gestul să nu aibă legătură cu tine, deci nu-l lua în personal.
[…] Citește și: Brațele încrucișate. Decodarea limbajului nonverbal […]