Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Critică în privat. Laudă în public
- octombrie 24, 2019
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Una dintre primele valori pe care o învață copiii și o simt acut din partea celorlalți este ONESTITATEA.
Dacă la 3 ani îți spune, fără să clipească: ”Asta nu-i cinstit!”, e momentul în care simte că ceva este în dezechilibru. Că nu e privit ca egal și nu se simte respectat. Că nu e ascultat, susținut ori răsplătit pe măsura efortului său. Că meritul său nu e verbalizat: ”Uite, ai făcut o treabă bună!”
Când se revoltă, înseamnă că a recunoscut și are setată această valoare.
Un copil va crește cu valori și ele îi vor modela comportamentul. Dacă îi sunt recunoscute și validate, nu-i va fi teamă să dea dovadă de corectitudine și va avea curajul să se ridice în picioare și să spună (un semn de clasă, de eleganță): ”Nu sunt de acord cum l-ați tratat pe colegul / prietenul meu! Acest comportament în grupul nostru nu e acceptat! ”
În plus:
Critică în privat, lăudă în public:
Nimănui nu-i place să fie mustrat, să i se spună că greșește sau să-i fie evidențiate defectele în public.
Când cerți un copil în public, nu va acorda cu adevărat atenție cuvintelor tale deoarece, fiind în centrul atenției, ar fi prea preocupat de reacția celorlalți copii. La job, când îți critici oamenii în public, le va scădea stima de sine.
Pe de altă parte, atunci când îți faci timp să îndrepți discret o greșeală care nu este expusă public, oamenii vor prețui intenția ta de a-i ajuta. În același timp, lauda în public crește moralul persoanei și întărește poziția sa în cadrul echipei.
Conduci echipe sau o companie? Ascultă-ți oamenii!
Întreabă-i: ”Voi cum simțiți libertatea de a lua decizii la nivelul vostru? Cum simțiți o sarcină? Cum o gândiți? Cum o verbalizați? Cum o puneți în practică?”
Astfel, le setezi și întărești valorile.
Nu de astfel de oameni ai nevoie să performezi?