Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Cum să te diferențiezi pe o piață unde s-a inventat aproape tot
- septembrie 27, 2019
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
În 2010, rata criminalității în Malaiezia ajunsese la cote alarmante.
Aveau prea mulți criminali și insuficient spațiu pentru a-i găzdui. În fiecare an creștea numărul deținuților, pentru că cei eliberați recidivau și, în plus, se întorceau cu noi parteneri penali. Soluția convențională ar fi fost să construiască și mai multe închisori sau să-i elibereze rapid însă guvernul a considerat că este prea costisitor și periculos.
Pentru a întrerupe acest ciclu, a schimbat strategia: a închis multe închisori. S-au gândit că dacă îi vor pune laolaltă pe infractorii care au comis fapte minore cu criminalii, vor crea o școală a crimei. Începătorii în ale meseriei sau cei care au comis infracțiuni pedepsite de lege dar nu foarte grave vor învața de la cei mai răi, vor fi influențați, agresați, constrânși de aceștia să comită infracțiuni repetate.
Așa că, s-au întrebat: Și ce facem cu ei?
Au descoperit că bazele lor militare, proiectate cu un înalt nivel de securitate, au mult teren nefolosit. L-au valorificat și au construit spații de detenție pentru infractorii mai mici. În același timp, au lansat ”Programul comunitar de reabilitare” – o colaborare între Departamentul Penitenciarelor și forțele armate. Aceste centre au fost cu 80% mai ieftin de construit și cu 50% mai ușor de gestionat.
În plus, cei închiși în spațiile militare sunt incluși într-un amplu și bine structurat Program educațional, care cuprinde diverse module de formare: în industrie, agricultură, meserii, inclusiv în antreprenoriat. Au cuprins în programul educațional și spiritualitate, sport, gestionarea banilor, activități culturale, dezvoltarea abilităților de comunicare și tot ce i-ar putea ajuta pe deținuți să se integreze în societate. Practic, când sunt eliberați dintr-o astfel de tabără de detenție, este ca și cum ar fi absolvit un MBA. Știu ce au de făcut pentru a putea trăi pe picioarele lor.
Din 2011 de când a fost lansat acest Program, au fost reabilitați cu succes peste 10.000 de deținuți.
În trecut, criminalii eliberați nu erau în stare să se adapteze și comiteau alte crime pentru a se întoarce în închisoare, unde aveau asigurate casă, masă și erau respectați de ceilalți. După implementarea programului, rata de recidivă a scăzut semnificativ.
Așadar, ce a făcut Malaiezia, care are astăzi una dintre cele mai scăzute rate a criminalității? A identificat o problemă, a redefinit-o și a găsit o soluție inovatoare, practică și cu costuri reduse.
Practic, au aplicat tipul de gândire Blue Ocean.
Malaiezia este un exemplu. Îl aplică la nivel de țară dar a fost implementat și de companii ori ONG-uri. Unul dintre aspectele importante ale National Blue Ocean Strategy Malaiezia este că forțează echipele guvernamentale să gândească într-un mod diferit. Programele cu costuri reduse și cu impact ridicat au devenit regula.
Până la urmă, BLUE OCEAN este mai mult decât o strategie. Este un mod de a ne construi țara, afacerea, compania, echipele, stilul de conducere, sistemul de învățământ, viața personală. Esența ei stă în utilitate (care e diferită de funcționalitate) și rezolvă o durere (care e diferită de nevoi), la prețuri accesibile.