Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Epuizarea este un subiect tabu în organizații
- noiembrie 6, 2022
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Epuizarea este un subiect tabu în organizații. O analiză a Harvard Business Review arată că fenomenul burnout este în creștere. Iar căutările Google pentru expresia ”simptome de epuizare” au atins în Mai 2022 un maxim istoric.
În plus, pe măsură ce navigăm în al 3-lea an de la începutul pandemiei și ne îndreptăm spre vremuri economice incerte, provocările sunt tot mai numeroase.
Starea de epuizare provine dintr-o nepotrivire între angajat și locul de muncă – o problemă care reflectă cultura organizațională și nu persoana în sine.
Cele 6 cauze ale epuizării
Autorii studiului au identificat 6 cauze ale epuizării, de la care managerii pot porni pentru a iniția un dialog cu echipele lor.
- Volumul de muncă nesustenabil
- Lipsa de control percepută
- Recompense insuficiente pentru efortul depus
- Lipsa unei comunități de sprijin
- Lipsa de corectitudine în cadrul companiei
- Abilități nepotrivite rolului
Cu toate acestea, înainte ca organizațiile să abordeze fenomenul burnout, e important să creeze contextul necesar soluțiilor constructive. De prea multe ori, epuizarea e percepută ca un stigmat al slăbiciunii și asta-i face pe oameni reticenți în a o recunoaște.
Așadar, primul pas în a avea angajați care să aibă o stare de bine la locul de muncă este o cultură în care oamenii să se simtă suficient de în siguranță pentru a-și asuma riscuri și a-și împărtăși problemele, fără teama că sunt pedepsiți.
Am abordat toate aceste teme în cadrul proiectului Plus de Conversație susținut de Sodexo România și a fost o mare bucurie să moderez conversații valoroase cu 3 specialiști în domeniile lor.
Cu Mihaela Bilic – psihonutriționist, am vorbit despre alimentația emoțională. Link aici
Cu Sorin Faur – fondator Academia de HR am vorbit despre Stress management. Link aici
Iar cu Dragos Iliescu – specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică, despre Wellbeing organizațional. Link aici
Conversațiile sunt actuale iar temele merită dezbătute.