Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Curajul social sau cum să faci față hărțuirii
- martie 3, 2022
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Am dezvoltat acest subiect la Digi24. Poți vedea înregistrarea pe YouTube.
Cel mai nou studiu la care au contribuit profesori și cercetători specializați în psihologie socială arată că oamenii au devenit mai agresivi social mai mult ca oricând.
La întrebarea: „Când citiți sau auziți cuvântul hărțuire, vă imaginați un copil/adolescent sau un adult?”, 70% dintre respondenți au spus „copil/adolescent”, în timp ce doar 30% au răspuns „adult”.
CONTEXT
Majoritatea conversațiilor despre hărțuire, agresivitate ori bullying se concentrează în jurul copiilor, dar adevărul este că hărțuirea în rândul adulților este la fel de îngrozitoare.
În plus, adulții nu se comportă doar la fel de rău ca și copiii. Se comportă mai rău. Iar hărțuirea în rândul adulților a crescut semnificativ.
Acest lucru este de 2 ori distructiv, deoarece adulții agresivi își rănesc atât victimele adulte, cât și proprii copiii, care învață cum să interacționeze, urmărindu-și părinții.
EVOLUȚIA
Din punct de vedere pur evolutiv, hărțuirea și agresivitatea funcționează foarte bine. Se perpetuează eficient, ca și celulele canceroase. Și cam asta e tot ce face eficient.
Cu toate acestea, apelurile la decență în rândul adulților sunt acum tratate ca cerințe nerezonabile și depășite. Deoarece comportamentul agresiv este deghizat în libertate de exprimare, ceea ce descurajează țintele să raporteze abuzul. Răbdarea și politețea sunt privite, cumva, ca cereri extravagante.
Mai mult, multe femei nu înțeleg semnificația agresiunii. Consideră că agresiunea poate fi doar fizică iar verbală e doar jignirea.
Această nouă normalitate ne atinge aproape pe toți, iar omniprezența îi dă aspectul permanenței.
Parte a problemei are rădăcini în trecutul persoanelor agresive. Sunt sigură că nimeni nu se trezește într-o dimineață și hotărăște că de astăzi va fi agresiv ori violent verbal sau fizic.
Atât observația de zi cu zi, cât și știința comportamentală ne arată în mod covârșitor că bunătatea + respectul dau rezultate mai bune pentru colaborare și îndeplinirea sarcinilor. Pentru funcția cognitivă, sănătatea fizică și mentală a fiecăruia dintre noi și ne permite să ne îndeplinim obiectivele mai eficient.
Și atunci, de ce ne este atât de ușor să să permitem ce este rău, dar atât de greu să încurajăm ce e corect?
Întotdeauna au existat actori răi și au existat spectatori. Ceea ce cred că s-a schimbat substanțial în ultimii ani este orientarea omului obișnuit. Ceva s-a modificat în modul în care omul obișnuit vede lumea, se comportă și tolerează comportamentul rău al altora. Iar agresiunea relațională a luat amploare. Oamenii au devenit mai agresivi social ca oricând.
CAUZELE AGRESIUNII ȘI HĂRȚUIRII
- E posibil ca agresivitatea relațională să se simtă mai acceptabilă din punct de vedere social – mai puțin primitivă – decât agresiunea fizică
- Sau, poate, normalizarea hărțuirii online a normalizat hărțuirea offline
Cert este că prețul psihologic, social și economic al agresiunii pentru indivizi, organizații și societate este uluitor. Căci comportamentul agresiv și hărțuirea nu se limitează la copii sau adolescenți ori pe rețelele sociale. Este peste tot – în politică, la locul de muncă, în trafic și printre vecini. Pare a fi noua normalitate.
CE-I DE FĂCUT?
E un curent acum numit CURAJUL SOCIAL.
Oamenii să aleagă conștient să adopte comportamente curajoase, deoarece aceste comportamente reflectă valorile lor de bază. Nu accepți și reacționezi ferm (nu dur) pentru că acestea sunt valorile tale, în timp ce hărțuitorii au doar tupeu și gura mare.
Dar Curajul social nu este întotdeauna glorios.
Cele mai curajoase acțiuni ale tale nu te vor transforma neapărat într-un erou în ochii celorlalți. Poți avea conversații dificile, dureroase sau înfricoșătoare. Însă fiecare dintre noi poate învăța să devină o inimă curajoasă, iar actele de curaj social ale altora ne amintesc de asta. Putem face mai bine și putem face asta împreună.
Unele medalii se prind pe suflet, nu la rever.
Dacă te concentrezi pe negativitatea care vine din partea altora și pe hărțuire, te vei lovi de acestea ca de un zid. Mintea ta merge acolo unde îți e concentrată atenția. Imaginează-ți că ești pilot de curse și mintea ta e concentrată pe barierele ce separă pista. Sunt șanse mari să intri în zid. Așadar, concentrează pe drumul tău!
Sau, imaginează-ți că ești pe un teren și tu ești cel care joacă. Ignoră huiduielile. De obicei, vin de pe locurile ieftine.