Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Sfaturi generale și sfaturi specifice
- aprilie 3, 2022
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Cred că una dintre cele mai bune modalități de a ne îmbunătăți performanța este să schimbăm locul de unde începem ceva. Nu e necesar să începem de la baza muntelui pentru a ajunge în vârf. Putem învăța de la oamenii care au urcat muntele înaintea noastră.
Valorificarea muncii oamenilor care au făcut deja ce vrem noi să facem ne schimbă poziția de pornire. În fond, am făcut asta inconștient toată viața. Să ne amintim cum am învățat matematica în primii ani de școală. Muntele a fost escaladat de Newton cu mulți ani în urmă. Sau să vorbim în public, convingător, cu pasiune și creativitate. Muntele oratoriei a fost urcat de Demostene, care a stabilit standardele.
Și, deși s-ar putea să nu ajungem niciodată în vârf ca ei, cu siguranță nu pornim de baza muntelui. Învățarea din munca celor de dinaintea noastră ne ajută să începem mai sus de bază.
Apoi, majoritatea lucrurilor pe care le învățăm în școală se schimbă, încet, an de an. În lumea reală însă, multe din ceea ce trebuie să știm pentru a merge înainte se schimbă rapid.
Alege cu înțelepciune
Ce-am vrut să spun cu această introducere?
Alege cu înțelepciune cu cine să te sfătuiești când ai o provocare.
- Să găsești oameni a căror experiență putea fi aplicată cu succes în trecut și să și reușești să înveți de la ei ce să faci acum – nu e întordeauna cea mai bună abordare. Căci experiența poate fi înșelătoare. Iar astfel de oameni sunt rari.
De exemplu, când începi un nou loc de muncă sau treci pe o altă poziție în cadrul organizației, cere un sfat NU de la cineva care a ocupat această poziție cu 20 de ani în urmă. Chiar dacă e bine intenționat, sfatul specific pe care ți-i oferă pentru ca tu să urci muntele s-ar putea să nu mai fie relevant. A funcționat acum 20 de ani, dar mediul s-a schimbat prea mult.
Dar sfatul general e prețios.
- În schimb, găsește persoana care tocmai a fost promovată din rolul în care ai fost angajat și cere-i un sfat specific. Insist pe specific. Căci acea persoană deține instrumentele, tehnicile, abilitățile care au funcționat în aceeași situație în care tu te afli acum.
Dacă vorbești cu cineva care a urcat pe munte cu mult timp în urmă, probabilitatea este ca sfaturile specifice să nu fie la fel de relevante pe cât s-au schimbat lucrurile.
Așa îți controlezi poziția de pornire mai mult decât crezi.
Pentru sfaturi specifice, găsește pe cineva cu un pas sau doi înaintea ta. Pentru sfaturi generale, găsește pe cineva mai în vârstă, care poate pune lucrurile în perspectivă.