Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Suntem bombardați de informații inutile și am obosit. Cum procedăm?
- septembrie 7, 2018
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Astăzi, fiecare dintre noi generează (și este bombardat de) mai multe informații ca oricând în istoria omenirii. Trăim într-un volum de date fără precedent. Dacă ne raportăm la anul 1990, informațiile pe care le primim în fiecare zi reprezintă echivalentul a 174 ziare.
FACT
- În lume sunt peste 21.000 de posturi de televiziune, care produc în fiecare zi cam 85.000 ore de program original
- YouTube încarcă 6.000 ore video în fiecare oră
- Zilnic oamenii trimit peste 300 miliarde de e-mailuri, 19 miliarde de sms-uri sau mesaje
- Doar în timpul liber (fără a număra și orele de muncă), fiecare dintre noi procesează în fiecare zi cam 100.000 de cuvinte (citite sau auzite)
Problema este că creierele noastre nu au evoluat în așa măsură, pentru a putea procesa toate informațiile pe care le primește și nu reușește întotdeauna să separe banalul de lucrurile importante. Așadar, putem rata lucruri importante. De exemplu, numai jocurile pe calculator consumă mai multă atenție decât toate celelalte suporturi media, inclusiv DVD-uri, TV, cărți, reviste și Internet.
Neuronii sunt celule vii, cu metabolism; au nevoie de oxigen și de glucoză pentru a supraviețui. Chiar dacă le primesc, când muncesc din greu ne simțim obosiți. Fiecare postare pe care o citim pe Facebook, orice tweet sau mesaj text pe care îl primim, orice email pe care trebuie să-l deslușim, multe dintre discuțiile inutile pe care le vom purta astăzi – concurează cu lucrurile importante cărora creierul nostru le-ar putea acorda atenție.
Capacitatea de procesare a minții conștiente a fost estimată de cercetători la 120 biți pe secundă. Lățimea de bandă este limita de viteză pentru traficul de informații căruia putem să-i acordăm o atenție conștientă în orice moment.
Ce înseamnă această limită de viteză a informațiilor în ceea ce privește interacțiunea cu ceilalți?
Pentru a înțelege o persoană care ne vorbește, trebuie să procesăm 60 de biți de informație pe secundă. Cu o limită de procesare de 120 de biți pe secundă, asta înseamnă că abia am putea înțelege două persoane care vorbesc simultan cu noi. În cele mai multe cazuri, nu vom putea înțelege trei persoane care vorbesc în același timp. Nu e de mirare că lumea este plină de atâtea neînțelegeri!
Atenția este resursa mentală esențială a oricărui organism. Ea este cea care determină cu ce aspecte ale mediului ne confruntăm (alături de procesele automate, subconștiente). Pentru ca acest lucru sa se întâmple, milioane de neuroni monitorizează constant mediul inconjurator, pentru a selecta cele mai importante lucruri pe care să ne concentrăm.
Acești neuroni formează „filtrul atenției”. Ei lucrează, în mare parte, în fundal, în afara conștientului. Acesta este motivul pentru care, când conducem pe autostradă câteva ore, nu ne amintim prea mult din peisajul pe lângă care am trecut.
Filtrul atenției este una dintre cele mai mari realizări ale evoluției.
Am putea învăța de la animale, care nu pot fi distrase de la ce este important pentru ele. De exemplu, veveritele se concentrează pe nuci, alune și prădători. Câinii – al căror simț olfactiv este de 40 de ori mai sensibil decât al nostru, folosesc mirosul (mai mult decât sunetele) pentru a aduna informații. Dacă ați încercat vreodată să vă chemați câinele în timp ce miroase ceva interesant pentru el, știți că este foarte dificil să-i atrageți atenția.
Oamenii formează cea mai reușită specie cunoscută. Au reușit să supraviețuiască în aproape orice climat pe care l-a oferit planeta noastră (până acum), iar rata de extindere a populației o depășește cea a oricărui alt organism cunoscut. Cu 10.000 de ani în urmă, oamenii și animalele reprezentau aproximativ 0,1% din biomasa terestră de vertebrate; astăzi, procentul este mult mai mare. Succesul nostru se datorează, în mare parte, capacității noastre cognitive, abilității creierului nostru de a fi flexibil și de a procesa informații.
Însă creierul uman a evoluat într-o lume mult mai simplă, cu mult mai puține informații, mai ales în perioada când omul a coborât din copac pentru a-și asigura și alte surse de hrană iar numărul amenințărilor s-a înmulțit. Așadar, ca să supraviețuiască, a trebuit să-și dezvolte atenția. Astăzi, filtrele atenției noastre atente sunt copleșite.
Așadar, creierul uman are capacitatea de a procesa informațiile, însă cu un cost.
Oamenii de succes – sau cei care-și pot permite să aibă succes – deleagă către alți oameni, a căror slujbă este să își îngusteze propriile filtre de atenție. Ownerii, directorii corporațiilor, liderii politici, vedetele de cinema, etc., a căror timp și atenție sunt deosebit de valoroase, au în jurul lor o echipă care este, în esență, o extensie a propriului creier.
Restul nefericit al oamenilor, care își risipesc atenția fără discernământ, plătește cu oboseală sau stres.
Atenția este o resursă mentală esențială. Depinde de noi cum o folosim!