Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Un alt fel de a-ți spune La Mulți Ani!
- decembrie 30, 2018
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Toți avem visuri. Unii dintre noi își stabilesc obiective, îndeosebi când intră în noul an, pe astea le numim rezoluții.
Uneori le atingem, alteori nu, și asta pentru că uităm că visele sunt gratis, dar zorile se plătesc. Adică trebuie să facem ceva să ne bucurăm de ele.
Ca să aducem visele în realitate, avem nevoie de un singur lucru: autodisciplină. Pare ceva atât de simplu, ca atunci când mergem, respirăm sau mâncăm, doar că nici măcar astea nu sunt despre corp, ci despre mintea noastră. Dacă reușim să ne educăm mintea, vom da viață lucrurilor care sunt în interesul nostru.
În fiecare zi alegi să te consumi pentru o grămadă de tâmpenii și prostii care îți mănâncă timpul. Ai ambiții mari, vrei să câștigi nu bătălii, ci războaie și uneori eșuezi, pentru că uiți că nu poți câștiga războiul împotriva lumii dacă nu câștigi, zi de zi, o singură bătălie: să te educi pe tine.
Autodisciplina este ceva ce ai sau nu ai. Nu se negociază. Unii oameni sunt mai buni ca alții nu pentru că s-au născut cu ceva ceva special. Au doar o voință mai mare decât a altora și au găsit modalități de a-și ghida și folosi hotărârea atunci când chiar contează. Ei par să aibă o disciplină de sine excepțională, nu pentru că au fost înzestrați cu ea, ci pentru că știu să o cultive și să o folosească. Zi de zi.
Când faci alegeri, ia în calcul doar 2 opțiuni: faci sau nu faci. Nu încerca! Personal, cred că ”a încerca” este cel mai slab verb. Lași loc scuzelor. Faci sau nu faci! Pornește de aici! Toți avem o cantitate limitată de energie mentală. În plus, cu cât ne oferim mai multe opțiuni, cu atât obosim în a le analiza și în a o alege pe cea mai bună și cu atat mai greu este să o punem în practică. Alegerile ne-au epuizat energia mentală pentru a mai alege și autodisciplina.
Însă cheia este să ne gândim nu la ”ce să facem”, ci la ”ce să devenim”. La ce devenim când folosim timp și efort pentru a obține un anumit nivel de pricepere.
Dacă facem asta, în timp devenim obiectivul pe care ne-am propus să-l atingem. De exemplu, ești manager. La început administrezi, coordonezi, pui laolaltă resurse să obții rezutate. Dar, în timp, dacă faci asta bine, devii lider. Managementul nu mai este doar ceva ce faci; a conduce este cine ești. Oamenii te urmează. Nu-ți pune piedici! Nu te speria că țintești prea sus!
Și vei vedea că „devenirea” este incredibil de motivantă, căci atunci când devii cu adevărat lider, manager, antreprenor, muzician, patiser, psiholog, blogger, scriitor – sau orice vrei să fii – și te diferențiezi de ceilalți care fac (sau pretind că fac) același lucru ca tine, nu mai trebuie să găsești voința de a continua să mergi înainte. Faci ceea ce faci pentru că ăsta ești tu.
E greu? Poți fi sigur! Dar uite, ridică-te de unde stai și fă 5 pași. Hai, de dragul jocului!Și acum, te întreb: cum ai reușit să mergi? Păi, am mers pur și simplu, mi-ai spune! Pentru că știi. E parte din tine. Doar că n-a fost dintotdeauna așa. Ai învățat cu mult timp în urmă, când ai deprins nu atât să mergi, ci sentimentul că mergi. Nu îți amintești, că aveai 1 an, dar uită-te la copii: cad, se mai împiedică, unii ca ei in parc îi mai împing, cad iar și, cu toate acestea, mereu se ridică. Și o fac singuri, chiar dacă părinții le mai întind o mână de ajutor. Așa ai fost și tu! Tu ești cel care s-a ridicat și a continuat să meargă. Zi de zi, până când ai făcut asta firesc. Ai devenit biped. Ai devenit Om.
Visează! Așa începe totul. Hotărăște cine vrei să devii! Dimineața, înainte de a te da jos din pat, întreabă-te: cine vreau să devin? Nu: ce vreau să fac azi? Oricum vei face.
„A deveni” face parte din identitatea ta. Este cel mai bun instrument de autodisciplină, pentru că are la bază nu dorința, speranța și visarea, realitatea. O realitate pe care ai creat-o. Pentru tine și pentru cei din jur!
Îți doresc să devii cine vrei tu! Dacă știi cine vrei să devii, vei găsi și instrumentele potrivite sau oamenii care te vor ajuta. Mereu vei găsi.
Să ridicăm paharele pentru micile bătălii pe care le-am câștigat – ele ne-au motivat să mergem mai departe. Pentru că nu renunțăm! Pentru ceea ce vrem să devenim!
La mulți ani!