Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Învață altfel! Cele #8Abilități care îți formează comportamentul
- septembrie 12, 2019
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Zilele astea am întâlnit (sau am văzut poze cu) părinți care și-au însoțit copiii în prima zi de școală. Am văzut bucurie, mândrie, dorința ca ei să reușească. Mi-am însoțit și eu copilul, probabil e ultimul an în care mă mai ia cu el (a trecut în clasa a VI-a).
Fiului meu nu i-am spus să învețe. În fond, asta ar trebui să facă, e responsabilitatea lui. Iar învățarea este o consecință a altor obișnuințe.
L-am îndemnat, în schimb, să continue să-și dezvolte cele #8Abilități care ne formează comportamentul.
Abilitatea de întreba
Când adresezi întrebări, devii un ascultător mai bun. Îți dezvolți atenția și te cunoști mai bine. În plus, o întrebare vine cu un răspuns care naște o altă întrebare și, astfel, vei ști mai multe. Într-un cuvânt, evoluezi.
Când îți adresezi întrebări, arăți că tu contezi pentru tine.
Iar când adresezi întrebări altora (profesorilor, colegilor), poți învăța lucruri noi de la ei, le recunoști sentimentele, validezi relațiile. Întrebările bune te energizează, fac parte din procesul de comunicare și de învățare, a găsirii de soluții. Arăți că ești curios și că ai o minte deschisă.
Abilitatea de a asculta
Mintea noastră zboară aiurea cam 47% din timp printre preocupari, griji, analize, amintiri, regrete, întrebări, planuri. Ne întoarcem în trecut – când ne amintim ce am făcut, ori mergem în viitor – și facem proiecții. Să fii prezent în prezent, să asculți cu adevărat nu e chiar simplu. Cere răbdare, atenție și flexibilitate. Ascultă cu intenția de a înțelege! Să fii conectat la prezent te ajută să te împrietenești cu tine și să te concentrezi pe ce ai de făcut în acel moment. Timpul tău e prețios.
Abilitatea de a rezolva probleme
Probleme apar în fiecare zi. Pot fi mari sau mici, simple sau complexe, ușoare sau dificile. Nu te lăsa învins de ele și, mai important, concentrează-te pe soluții. Deseori, soluția e în tine.
- În primul rând, recunoaște adevărata problemă. Unde te-ai împotmolit? Asigură-te că rezolvi problema reală – nu consecințele acesteia.
- Apoi, întreabă-te: Există o singură cauză sau este o combinație de probleme care se reunesc negativ? Care ar fi acestea?
- În continuare, scrie toate soluțiile posibile care consideri că te vor ajuta să rezolvi problema. Fii creativ, nu-ți pune limite!
- Mai departe, selectează cea mai bună soluție
- Vezi dacă funcționează
- La final, evaluează rezultatul. Soluția aleasă a rezolvat problema? Dacă nu, întoarce-te la celelalte soluții pe care le-ai identificat și alege alta. Sau, poate descoperi una nouă. N-ai dat greș, doar ai înțeles că există și soluții mai bune
Aceștia sunt cei #6Pași în rezolvarea unei probleme. După ce practici, vei avea mintea mai antrenată și nu te vei mai bloca.
Abilitatea de a cere ajutor
E mare lucru! Spune când nu știi, nu poți sau nu înțelegi ceva! Ideea e nu că nu știi, ci că nu știi încă. Dar nimic nu te împiedică să afli. Și amintește-ți că nu trebuie să le faci singur pe toate! Sunt aici! În fond, nimeni nu s-a născut învățat.
Abilitatea de a descoperi, curiozitatea
Când afli sau înveți ceva nou, nu te opri acolo! Explorează în continuare! Întrebă-te: de ce, cum și despre ce este vorba? Fii curios!
Vei învăța pe pielea ta că oamenii nu vor da 2 bani pe ceea ce faci sau știi tu. Vei conta doar pentru oameni care cred în ceea ce faci. Care cred în ceea ce crezi tu. Să crezi în tine, în ideile tale!
Abilitatea de a nu renunța, de a duce la capăt ce ai început
Să renunți e ușor. De fapt, cred că e cel mai ușor lucru.
Nu renunța nu pentru că n-ai putea, ci pentru că nu vrei tu să renunți. Nu vrei pentru că ai muncit mult să ajungi aici, te-ai străduit și ești mândru de asta! Dacă ești pasionat de ceva, nu abandona doar pentru că nu ți-a ieșit din prima!
Și dacă tot vei fi tentat să renunți (și vei fi tentat deseori), gândește-te la apă!
- E generoasă. Ajută animalele să crească și ține plantele în viață. Fără apă, viața nu ar mai exista. Când duci lucrurile la capăt, ai reușit și îi poți ajuta și pe alții să reușească.
- Când apa unui râu întâlnește o stâncă, curge pe lângă ea, fără să se supere ori să renunțe. Când întâlnește un obstacol, cumva găsește o soluție.
- Apa e deschisă spre schimbare. În funcție de temperatură, trece, firesc, dintr-o stare în alta, se schimbă pentru a fi relevantă. Fii flexibil!
Așadar, când ești pe punctul să renunți, întreabă-te: Ce-ai face dacă ai fi apă?
Abilitatea de a pune laolaltă cunoștințele pe care le ai despre un anumit subiect și a le da un sens. Să faci conexiuni logice între idei. Să ai o gândire independentă. Se numește gândire critică. Este un mod de a gândi despre orice îți ocupă mintea în prezent, astfel încât să ajungi la cea mai bună concluzie posibilă.
Abilitatea de a învăța continuu
Învățarea (iar școala e parte din învățare) este, de fapt, căutare iar inovația e, până la urmă, un rezultat al acestei căutări.
Așadar, dacă îți adresezi întrebări, asculți ce auzi, ești curios, ești prezent în prezent, nu-ți pui singur bariere, vei vedea că și materiile care par plistisitoare devin interesante. Pentru că TU le vei vedea așa. Orice știi te ajută, habar n-ai când! Fii prietenul tău cel mai bun!
Dacă toate astea fi-vor exersate, restul o să vină de la sine-apoi….