Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Termină de vorbit înainte ca publicul să fi terminat de ascultat
- august 20, 2024
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
În teatrele antice construite în zona Mării Mediterane, piesele de teatru se terminau cu 5 minute înainte de apusul soarelui. Sunt fascinată de teatrele antice, fie construite de greci sau de romani. Pentru că, să vorbești pe o astfel de scenă, cred că e suprema dovadă că ești un speaker cu adevărat extraordinar. Ești doar tu cu tine, cu setarea ta mentală, cu vocea ta, cu corpul tău și cu publicul.
Anticii nu aveau microfon, PPT. Și nu întâmplător am menționat setarea mentală în primul rând, pentru că de aici pornește totul, inclusiv în public speaking – și e unul dintre cei 4 piloni ai vorbirii în public.
Nu ratez niciun teatru antic în călătoriile prin lume. Iar teatrele antice – grec și roman – aflate în Parcul Arheologic Neapolis din Siracuza – Sicilia mi-au inspirat această postare.
Secretul teatrelor antice
Așadar, în teatrele antice construite în zona Mării Mediterane, piesele de teatru se terminau cu 5 minute înainte de apusul soarelui. Explicația este că după apusul soarelui, vântul trece de la suflarea de pe uscat spre mare – fenomen cunoscut ca briza de uscat. Iar dacă actorii depășeau această limită de timp, publicul nu mai auzea ce spuneau.
De aceea, când ești speaker la evenimente sau vorbești la cele de networking (chiar 1:1) ori faci prezentări – termină de vorbit înainte ca publicul să fi terminat de ascultat.
Și ai în minte (pe lângă multe altele), că publicul are un moment când termină de ascultat. S-ar putea ca acel moment să nu țină de tine – poate chiar ești pregătit sau ai un discurs bun.
Dar termină de vorbit înainte ca publicul să fi terminat de ascultat. Și asociază acel moment cu cele 5 minute înainte de apusul soarelui.
Cum îți dai seama că publicul a terminat de ascultat? Sunt atât de multe situații pe care le-am observat în cei 20 de ani de când vorbesc în public, încât nu le pot descrie pe toate în postare. Dar, în esență, dacă te conectezi cu publicul, vei ști.
Cum te conectezi cu publicul și cum construiești cei 4 piloni în public speaking? Ei bine, necesită ghidare, antrenament, practică și expunere. Și, cum am spus, setarea mentală potrivită contextului.
Nu uita, 5 minute înainte de apusul soarelui.