Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Prima impresie contează și pentru grupuri
- aprilie 3, 2022
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Primele impresii sunt puternice. Cu toții ne amintim că ori am fost atrași instantant de cineva cu care tocmai ne-am întâlnit ori am fost descurajați de personalitatea sa.
Dar ne facem o primă impresie nu doar despre persoane, ci și despre grupuri. Iar felul cum percepem prima persoană dintr-un grup poate avea o influență decisivă nu numai asupra judecății noastre asupra sa, ci și asupra celor care sunt asociați cu ea.
Când ni se spune că cineva este ”primul” (cel mai bun) dintr-un grup, performanța acelei persoane afectează cât de bine sau de rău credem că se va descurca restul grupului. Aplicarea etichetei „primul” pe cineva poate face diferența în felul cum percepem restul grupului.
Dinamica grupului
Într-un studiu despre performanța grupurilor, cercetătorii numesc acest efect „euristica primului membru” (euristică = care servește la descoperirea unor noi cunoștințe).
La urma urmei, liderul (primul angajat al unei companii), joacă un rol important în determinarea culturii organizației. Ori inițiatorul unui club (primul membru) e probabil să atragă alți membri cu interese similare.
Oamenii presupun că primul membru dintr-un grup este reprezentativ sau oferă informații care îi ajută să afle cum se va comporta restul grupului.
De ce primii dintr-un grup au o asemenea putere? Probabil că se reduce la suprageneralizare dar așa funcționăm: de multe ori, are putere sau sens ce vine mai întâi.
De exemplu, un grup de sportivi. Dacă performanța primului concurent a fost de 10, probabil vom presupune că restul grupului e la fel de calificat. Dar dacă primul concurent nu a avut rezultate remarcabile, e posibil să nu avem mari așteptări de la evoluțiile celorlalți.
Sau gândește-te la conferințele la care ai participat. Dacă primul speaker era dinamic, carismatic și erai încântat că ai învățat ceva nou de la el, simțeai că participi la un eveniment reușit și cel puțin sperai ca și ceilalți speakeri să se descurce la fel de bine.
Ori la prima ta zi într-o companie. Dacă prima persoană cu care ai relaționat te-a dezamăgit prin comportamentul ei, ți-ai făcut o impresie nefavorabilă asupra culturii companiei.
Ultimul gând despre primul din grup
Pentru companii, aplicațiile „euristicii primului membru”sunt clare: asigurați-vă că orice numiți „primul” este cel mai bun sau destul de bun să facă o primă impresie favorabilă asupra aceea ce va urma.
- Primul fel de mâncare la o categorie din meniu
- Primul obiect la o prezentare de produse
- Primul speaker la o conferință
- Prima prezentare în cadrul unui proiect în grup
- Primele persoane pe care le întâlnim la recepție
- … iar exemplele pot continua
În concluzie
Când etichetăm ceva sau pe cineva ca fiind „primul”, prima impresie își pune amprenta asupra percepțiilor noastre despre cei care urmează.
Căci prima impresie e valabilă atât pentru persoane, cât și pentru grupuri. Primul membru poate influența ceea ce ne așteptăm să facă restul grupului. Și așteptările sunt, adesea, auto-împlinite.