Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Mă simt blocat de griji. Și acum, ce fac?
- octombrie 14, 2021
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog Brand Ambasador Vinars Brâncoveanu
Oamenii care se îngrijorează peste măsură și se concentrează pe temeri tind să creadă că îngrijorarea le este utilă.
Am observat că ei cred că accentul pe griji:
- îi ajută să se pregătească pentru provocări
- le crește motivația
- îi ajută să rezolve problemele pe care le au
Și, cu cât își fac mai multe griji, cu atât sunt mai convinși că le este util.
Îngrijorarea excesivă, de obicei, nu dă roade
În plus, e un obicei de care greu poți scăpa, pentru că a devenit profund înrădăcinat și e nevoie de timp și de măsuri repetate.
Când lucrez cu oameni care sunt într-o perioadă în care se simt blocați, le sugerez să-și adreseze câteva întrebări:
- Care sunt punctele tale forte? Da, viața ta ar putea părea scăpată de sub control, dar oricine se pricepe în mod natural la anumite lucruri. Începe cu ce ești deja bun și construiește de acolo.
- Așteptările tale pentru tine sunt potrivite sau ceri prea mult de la tine? Oamenii deseori ridică din umeri și mă întreabă: ”Cum pot să știu?” O modalitate bună de a afla e să te întrebi dacă ai aceleași cerințe și față de cel mai bun prieten al tău. Dacă răspunsul este ”Nu”, atunci te pedepsești inutil.
- Vrei ca tot ce faci să fie perfect și rămâi în sarcină până-ți iese? Insistând să perfecționezi fără să explorezi dacă funcționează e ca și cum l-ai obliga pe criticul tău interior să înceapă să-ți pună la îndoială abilitățile.
- Ai suficientă grijă de tine? Uneori, când vorbesc despre chestiuni legate de somn, dietă, postură, respirație și exerciții fizice / mișcare, oamenii cred că mă îndepărtez de subiect. Dar aceste probleme fundamentale de zi cu zi au impact mare asupra anxietății. Asigură-te că ai grijă de tine înainte de orice altceva.
- Ce părere ai despre tine? Poți fi mai bun? Poate crezi că totul ține de talent. În realitate, „mentalitatea de creștere” prezice succesul mult mai fiabil decât talentul. În plus, cu cât practici mai mult ceva, vei deveni, inevitabil, mai bun.
- Ai în jurul tău oameni care cred în tine? A avea suficient sprijin e, deseori, cheia reușitelor. Dacă nu-l poți obține de la familie sau colegi, caută mentori care au fost și ei acolo unde ești tu acum.
Și un ultim punct:
- Te recompensezi pentru micile reușite din fiecare zi? Datorită lor ajungi la marile împliniri. Poate crezi că recompensa trebuie să vină la final – dar s-ar putea să nu mai fie cu adevărat motivantă.
Exercițiul ăsta ține tot de Comunicare. Imaginează-ți că ești un detectiv, înțelege ce te blochează și, odată ce identifici, în multe cazuri soluțiile devin evidente.
PS: Fotografia este făcută nu cu mult timp în urmă, când toamna era mai caldă iar ploaia departe. Eram la un eveniment și mă recompensam cu un Brâncoveanu XO, pentru micile reușite din acea zi.