Never underestimate the power of a great story!
Poveștile au o au putere incredibilă.
Ele încantă, entuziasmează, farmecă, fascinează, vrăjesc, ating, inspiră, motivează, provoacă. Ne plac, indiferent de vârstă iar apetitul nostru pentru povești este o reflectare a unei structuri profunde a psihicului nostru, înnăscută, care generează imagini simbolice și ne guvernează organizarea experiențelor. Poveștile ne ajută să înțelegem și sunt calea de a ne conecta emoțional cu ceilalți.
Pentru că primul ingredient în comunicare este emoția.
Peste un timp, oamenii vor uita ce le-ai spus,
dar niciodată nu vor uita cum i-ai făcut să se simtă!
Și este adevărat, pentru că emoția este cea care face să ne simțim vii. Și, după un timp, doar ea rămâne.
De mii de ani, oamenii transmit informații prin povești iar cele mai reușite sunt cele care au construit personaje și eroi, pentru a face povestea cât mai umană.
Pentru că acesta este scopul poveștii: de a umaniza
Suntem conectați la aceeași sursă de trăiri și cu toții ne simțim implicați într-o poveste, dacă personajele au caracteristicile cele mai apropiate de ale noastre.
De dragul jocului, inchide ochii 5 secunde si gândește-te la eroul tău. Cum ți-l imaginezi?
Căutăm eroul pe care îl admirăm nu pentru că este cel mai puternic, perfect, fără cusur, ci pentru că este uman. Nu ne dorim eroul perfect, ideal este cu imperfecțiuni care, paradoxal, îl fac mai puternic.
Îl admirăm pentru că îndrăznește și trece prin întâmplări care îl transformă.
Așa cum se întâmplă și cu noi…
Cel mai bun mod de a face oamenii să se simtă bine este să le spui o poveste convingătoare. De asta ne plac cărțile care, în unele momente, ne sunt cei mai buni prieteni. Ne simțim parte din poveste, ne regăsim în ea, ne identificăm cu personajele și aici ne găsim eroii.
Oamenii se regăsesc în ceea ce citesc….
Iar eroii ne ajută să mergem mai departe…
În Ierusalim se află muzeul Yad Vashem (Aleea celor drepți), construit în memoria victimelor Holocaustului. Are mai multe secții, iar în una dintre ele sunt adunate jucăriile copiilor evrei care au fost în lagăre. Cele mai multe sunt păpuși de porțelan, obișnuite pe vremea aceea (1930-1940) însă sunt și altele, confecționate din tot felul de obiecte pe care le aveau la îndemână. Este cea mai mare colecție de jucării care au supraviețuit Holocaustului. Directorul Muzeului spunea: