Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Cum să funcționăm în perioade de incertitudine
- decembrie 21, 2021
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog
Am vorbit la Prima TV despre cum să funcționăm în perioade de incertitudine.
Creierul nostru urăște ambiguitatea. Au fost 2 ani afectați de o incertitudine profundă și atotcuprinzătoare. Într-o pandemie globală, niciunul dintre noi nu poate fi sigur când – sau dacă – viața va reveni la normalul pe care îl știam. Dar, după câte s-au întâmplat, poate nici nu ne-ar mai folosi vechiul normal. Pentru că nu mai suntem cei din trecut.
Astăzi, sunt foarte puține lucruri despre care putem fi siguri și asta poate alimenta multă teamă. La urma urmei, așa suntem construiți: cu cât avem mai multe informații la dispoziție, cu atât ne simțim mai în siguranță.
Îngrijorarea, în special cea care însoțește o perioadă lungă de incertitudine extremă, poate avea efecte fizice. Stresul contribuie la hipertensiune arterială și obezitate. Desigur, cele mai evidente efecte ale incertitudinii sunt mentale. În acest moment, cu toții simțim o astfel de pierdere a controlului.
Așadar, dacă situația actuală te-a dat de cap, cu siguranță nu ești singurul care simte așa. Dar, oricât de neajutorat te-ai simți, vestea bună este că poți să te descurci mai bine în confruntarea cu necunoscutul.
-
NU PRIVI PREA DEPARTE – ÎNAINTE SAU ÎNAPOI
Când începi să-ți faci griji peste măsură, poți cădea într-o groapă a gândurilor negative.
Încerci să rezolvi probleme din trecut sau să prezici ce se va întâmpla în viitor. Nu e în mod inerent rău. Are sens să ne despărțim de ce a mers prost sau să ne pregătim pentru ce se va întâmpla. Dar sarcina mentală poate deveni epuizantă.
Cu cât lași aceste gânduri să se înfrunte, cu atât ai mai multe șanse să devii mai nesigur și cu atât e mai probabil ca aceste gânduri să dureze mai mult. Îngrijorarea cu privire la lucruri care sunt prea departe în viitor nu are niciun beneficiu cognitiv.
CE POȚI FACE
ANTRENEAZĂ-TE PENTRU VIITOR
În loc să te concentrezi asupra unui viitor incert, trăiește în prezent și antrenează-te pentru viitor. Astfel, îți direcționezi atenția pe ceva productiv.
- Cele mai reconfortante activități sunt cele în care construiești ceva cu mâinile tale. Poate avea un efect hipnotic asupra creierului, căci va fi ocupat să se gândească la ceva constructiv. Te calmezi, nu-ți mai zboară gândurile la alte lucruri și te concentrezi pe ceea ce faci.
- Încearcă să dai un sens vieții tale, ancorează-te într-un proiect. Ceva care să te bucure: să-ți dezvolți noi abilități, să-ți redecorezi casa, să scrii …
-
NU-ȚI IMAGINA CELE MAI RELE SCENARII
Adesea, dorința de a fi pregătit pentru toate posibilele catastrofe se poate transforma în hiper-certitudine că lucrurile vor merge rău. Poate simți că e mai ușor de gestionat să presupui ce e mai rău decât să nu știi ce va fi, dar cu siguranță nu e mai sănătos. E ușor să fii prins în toate lucrurile care ar putea merge prost. Din nou, avem un imperativ evolutiv de a recunoaște și de a evita pericolul. Dar e important să recunoaștem catastrofa.
CE POȚI FACE
CONCENTREAZĂ-TE PE OPTIMISM
Asta nu înseamnă neapărat să presupui că se vor întâmpla numai lucruri bune – o rețetă sigură pentru dezamăgire. Dar, că orice s-ar întâmpla, vei fi bine.
Poți începe să promovezi optimismul prin transformarea dialogului cu tine însuți. Dacă îți spui constant: „Uf, este îngrozitor, nu știu cum voi trece peste asta, tot ce știu și prețuiesc s-a terminat!”, asta vei avea.
Dar dacă îți spui: „OK, nu știu cum va fi dar, într-un fel sau altul, voi găsi o cale”, poți manifesta o mentalitate pozitivă.
Iar pozitivitatea naște reziliență. Rolul optimismului în dezvoltarea unei mentalități de reziliență e grozav. Dacă ești o persoană care vede lucrurile pozitiv, ai un sentiment mai mare de control.
-
NU ÎNCERCA SĂ ÎNDEPĂRTEZI INCERTITUDINEA
Evită tentația! Nu numai pentru că ai putea ajunge într-o gaură care înrăutățește totul, ci și pentru că, a-ți îndepărta temerile, nu e o soluție durabilă.
CE POȚI FACE
ÎMBRĂȚIȘEAZĂ NECUNOSCUTUL
Cel mai bun mod de a gestiona incertitudinea e să încerci să o accepți în viața ta. Ia în considerare terapia de expunere. Cu cât ești mai capabil să trăiești cu ambiguitatea, mai degrabă decât să te lupți cu morile de vânt, cu atât înveți mai mult că poți face față.
Singura certitudine din univers este schimbarea.
A lupta împotriva ei e neproductiv și distructiv. Într-o furtună puternică, arborii care nu se îndoaie se rup, cad și mor. Oamenii sunt la fel.
Lucrurile pot părea scăpate de sub control – și poate că sunt. Dar asta nu înseamnă că nu poți recâștiga controlul asupra propriei vieți.
Nu putem controla politica. Nu putem controla vremea, nu putem controla traficul. Pandemia continuă și nu putem controla nici asta. Dar putem controla gândurile pe care le avem, cine este în viața noastră, ce auzim și vedem. Avem mai mult control decât credem și e benefic să ne concentrăm pe asta.
GÂND DE FINAL
Nu inventa factori care complică lucrurile, atunci când nu sunt necesari. Când are loc un eveniment neașteptat, oamenii căută povești, coincidențe, cauze supranaturale și alte forme de alinare, pentru a explica ceva care îi sperie sau surprinde.
Însă modul în care reacționăm și răspundem la aceste evenimente depinde de cum le privim. Disponibilitatea de a accepta responsabilitatea pentru propria viață e sursa din care izvorăște respectul de sine.