Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
[VIDEO] COMUNICAREA PE PLATFORMELE VIDEO. Ep. 4 – Contactul vizual. Gesturile. Postura
[SCRIPT]
CONTACTUL VIZUAL
Când suntem la întâlniri față în față, privim chipul celuilalt dar privirea se mai duce sus, jos, stânga, dreapta și e firesc. Dacă suntem mai mulți într-o discuție, întoarcem capul spre cel cu care vorbim. În plus, suntem atenți la cealaltă persoană și citim limbajul corpului, chiar dacă nu ne dăm seama. În conferințele video nu mai avem aceeași libertate de acțiune, pentru că ne vedem prin ochiul camerei, toți suntem față în față, nu putem citi prea mult din limbajul corpului celuilalt pentru că vedem prea puțin, așadar singurul lucru care ne rămâne pentru o mai bună conectare este contactul vizual.
Secretul este ca, atunci când vorbești, să te uiți în obiectivul camerei, astfel încât cei cărora te adresezi să perceapă că-i privești. Știu că tentația e mare să privești ecranul – doar acolo se află interlocutorii. Însă, pentru că ochii tuturor sunt asupra ta, doar dacă te uiți la obiectivul camerei mesajul tău are impact. Este un mod puternic de a-ți crește prezența și autoritatea. Așadar, contactul vizual, desi un gest subtil, poate face diferența.
GESTURILE
Unul dintre cele mai bune active pe care le avem în comunicare sunt mâinile. Vorbim foarte mult cu mâinile iar gestul vine întotdeauna înaintea cuvântului, de aici și credibilitatea pe care o are limbajul nonverbal în fața celui verbal. Când comunicăm însă de la distanță, prin obiectivul camerei, e bine să fim mai precauți cu privire la modul în care ne folosim mâinile.
Cât de mult ne vede celălalt depinde de cum este poziționată camera. Recomand să îți folosești mâinile doar pentru a sublinia anumite puncte ale discuției sau a clarifica puncte de vedere. Însă nu le îndrepta spre ecran pentru că, pe lângă faptul că poți părea agresiv, mâinile tale vor părea uriașe și, în plus, îți acoperi chipul.
POSTURA
Când te afli într-o videoîntâlnire, asigură-te că postura ta e corectă, astfel emani încredere. E valabil și dacă asculți, caz în care postura ta indică faptul că ești implicat. În plus, o postură corectă deschide diafragma, care ajută la proiectarea vocii. Postura are o influență directă asupra modului în care oamenii te percep. Nu te apleca prea mult în față, poți părea agresiv dar nici nu te lăsa pe spate, pare că urmează să fii împușcat.
Așadar: privește în ochiul camerei când vorbești, controlează-ți mâinile, atenție la postură, pentru ca mesajul tău să aibă impactul pe care ți-l dorești.