Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
BLOGUL LAUREI
Vaccinare Covid-19. Întrebări fără răspuns
- decembrie 30, 2020
- Posted by: Laura Dragomir
- Category: Blog

Am scris într-un articol anterior că avem vaccin dar nu și o Campanie națională de comunicare a vaccinării Covid-19. Un Plan clar de Comunicare ar putea ajuta la reducerea reticenței celor care refuză să fie imunizați împotriva coronavirusului. Însă existența vaccinului nu va ajuta prea mult dacă oamenii îl refuză.
A început vaccinarea Covid-19
Știința e clară: vaccinurile salvează vieți. Dar, în ciuda dovezilor copleșitoare ale eficacității lor, vaccinurile rămân o temă controversată.
Liderii din sănătate și comunicatorii oficiali trebuie să comunice mai clar și mai eficient despre vaccinuri. Cu precădere despre vaccinul împotriva Covid-19. Să răspundă zecilor de întrebări care au prins contur și să le anticipeze pe cele nerostite.
Dar să începem povestea altfel:
Știrea de la ora 13.00
”Coronavirus România. În ultimele 24 de ore au fost depistate … de cazuri noi, din … de teste (…%). În acest interval au decedat … de pacienți, iar numărul celor internați la ATI a crescut / scăzut la …”
Invariabil, așa sună zilnic comunicatul Grupului de comunicare strategică. Același mesaj repetitiv (diferă cifrele), plictisitor, lipsit de creativitate. Un mesaj care nu declanșează emoție sau dorința de a face ceva concret (să te protejezi, să fii mai responsabil, să te vaccinezi).
La polul opus, mesajele anti-vaccinare înfloresc și sunt construite pe frică, pe convingeri existente, pe Bill Gates, pe cipuri, pe 5G. Rețelele de socializare erau pline cu dezinformări înainte ca vaccinul să existe. Cei din grupurile anti-vaccin sunt mult mai organizați decât cred mulți dintre criticii lor. Sunt manipulatori de media pricepuți, comunicatori eficienți și cu experiență în exploatarea punctelor slabe ale platformelor de socializare.
Și acum, înapoi la ce e esential în comunicarea imunizării
Pentru ca mesajele să fie înțelese, iată câteva repere ale Campaniei de comunicare a imunizării:
1. Întâlnește-te cu oamenii acolo unde sunt ei. Cu alte cuvinte, construiește mesaje simple, clare, să poată fi înțelese de toți. Claritatea are întotdeauna prioritate.
Comportamentul oamenilor față de vaccin variază de la acceptare, la întrebări, la îndoială, până la respingere directă. Pregătește-te pentru disconfort și neîncredere! Nu există o rețetă magică să poată construi încredere și să șteargă amintirile unui sistem medical care a dezamăgit. Dar efortul merită!
- Atenție la cei care iau în considerare vaccinarea, dar au întrebări, se tem și comunică toate acestea – să nu fie considerați ca „anti-vax” sau că îngrijorările lor sunt ridicole. Asigură-i că a avea întrebări este o parte importantă a procesului! Sunt temeri legitime, adânci cu privire la vaccin și la pandemia în sine.
Recunoașterea temerilor și a îndoielilor îi poate ajuta pe cei indeciși să ia o hotărâre, ca și pe cei care refuză în primă fază să se vaccineze. Când oamenilor le sunt validate emoțiile complexe – rămân deschiși.
TIPS
Exemplu de mesaj care i-ar ajuta pe oameni să înțeleagă procesul de cercetare:
”Înțelegem că unii dintre voi au îndoieli în legătură cu vaccinurile COVID-19 – este total rezonabil. Din fericire, cercetătorii lucrează de mulți ani la vaccinurile din familia coronavirus, așa că nu au început de la zero. Pentru că au lucrat intens pentru a dezvolta și testa vaccinul, au fost transparenți în schimbul de date și în organizarea testărilor cu ajutorul voluntarilor. Producătorii de vaccinuri s-au angajat, de asemenea, că nu vor solicita aprobarea vaccinului până la finalizarea testelor. Toate acestea ne-au dat încredere în vaccinare – un instrument esențial pentru a încetini răspândirea COVID-19. Am sacrificat atât de multe în 2020 pentru a-i avea pe cei dragi alături și comunitatea în siguranță. Știm că vaccinarea nu este întotdeauna confortabilă, dar puteți juca un rol important în revenirea la normalitate, în siguranță.”
2. Explică clar procesul de imunizare COVID-19
Între știri și rețelele de socializare, există mai multe surse de informare care solicită atenția publicului cu mesaje conflictuale și confuze. Liderii avizați din comunități sunt o sursă deosebit de importantă pentru furnizarea informațiilor credibile, pentru că pot explica ce se va întâmpla la nivel local. Oamenii își adresează întrebări și asta arată interesul lor pentru imunizare:
- Unde și când pot fi vaccinat?
- Cum mă voi simți după ce mă imunizez? Există efecte secundare? Ce fac dacă nu mă simt bine după prima doză de vaccin? Dar după a doua doză?
- De ce trebuie să primesc două doze de vaccin de la același producător? Cum pot fi sigur că o primesc pe cea corectă?
- Există costuri asociate cu vaccinul? Dacă da, mi se va plăti asigurarea?
- Mai trebuie să port mască și să păstre distanța socială în timpul campaniei de vaccinare? Dar după ce mă vaccinez?
- De unde pot obține mai multe informații?
3. Arată cum vaccinul COVID-19 se încadrează într-o strategie mai largă de asigurare a sănătății populației
E important ca vaccinul să nu fie încadrat în categoria ”leacuri”.
Altfel, riscul este ca oamenii să creadă că sănătatea este doar o chestiune de comportamente individuale (alegerea pentru a face vaccinul). E important ca mesajele să fie construite și pe valori.
TIPS
Exemplu de mesaj construit pe valori:
”Scopul vaccinării este să-i menținem pe toți în siguranță și acest lucru este valabil mai ales în acest moment dificil. Paturile de spital sunt pline iar medicii și asistenții medicali se luptă să rămână pe linia de plutire. O modalitate prin care putem fi sănătoși este ne vaccinăm. Putem, astfel, încetini răspândirea pandemiei, redeschide școlile și să ne dăm șansa să ne bucurăm de viață.”
Pentru o comunicare bună, evită capcane precum:
- Să încerci să convingi pe toată lumea
Mulți sunt dornici să primească vaccinul COVID-19. Alții nu sunt atât de siguri, dar sunt dispuși să afle mai multe. Iar unii oameni vor refuza, indiferent de dovezi. Nu există niciun mesaj magic care să-i determine pe toți să fie vaccinați, în special pe cei care au politizat problema.
Concentrează-ți timpul și energia pe dezvoltarea de mesaje pentru cei care sunt dispuși și au nevoie de informații și pentru cei care ezită, dar sunt dispuși să afle mai mult.
- Să te implici în discuții contradictorii cu agitatorii de pe rețelele de socializare
Răspunsul la fake news și dezinformare poate fi extenuant emoțional și necesită timp și resurse prețioase. Uneori, cel mai bun răspuns nu este un răspuns – de multe ori agitatorii încearcă să provoace o reacție și să redirecționeze conversația. Interacțiunea cu ei atrage mai multe priviri asupra lor. Dacă decizi să răspunzi, încearcă să neutralizezi dezinformarea.
- Să te exprimi în limbaj de lemn și să folosești jargonul
Limbajul simplu poate face ca ideile complexe să fie accesibile și să fie ușor de înțeles pentru toată lumea. Crează o listă de alternative la jargon, pe care orice le poate înțelege.
Oamenilor le place să cumpere, nu să fie cumpărați. Comunicarea e singura modalitate pașnică de a-i convinge.
[…] articolul […]
[…] fi zile în care ne vom simți rătăciți, nu ne vom găsi locul, ne vom bloca, nu vom vedea soluții, vom crede că totul se […]
[…] fi zile în care ne vom simți rătăciți, nu ne vom găsi locul, ne vom bloca, nu vom vedea soluții, vom crede că totul se […]